Co a jak fotit o dovolené? Vyzkoušejte tipy, jak vytvořit perfektní album!




Vzpomínky na dovolenou nikdy nevyblednou, když je zachytíte objektivem fotoaparátu! Pokud nechcete jen tak „cvakat od boku“, ale toužíte po výjimečných fotografiích, které budou všichni obdivovat, dáme vám tipy profesionálů, jak své zážitky zvěčnit co nejlépe...

Kompoziční pravidla

Fotografování je vlastně jedna velká hra – a kdy jindy než na dovolené si hrát, experimentovat a dát průchod kreativitě! Vyzkoušejte například rámování: Do fotografie zahrnete větve stromu, mříže či průčelí, které obraz přirozeně „zarámují“... Všímejte si také různých linií – třeba pokud je součástí fotografované krajiny řeka, stromořadí nebo horská cesta plná zákrut, využijte je na fotce. Zakomponujte do snímku výrazné prvky, jako jsou dominantní stromy, skalní věže či chalupy – a umístěte je mimo střed vaší fotky.

Tip: Mimo střed umisťujte i osoby, které fotografujete. A nebojte se ze svých blízkých udělat dominantu celé fotografie! Chcete-li, aby portrét působil přirozeně, nechte daného člověka, aby se tělem natočil do úhlu přibližně 45° směrem od vás a obličej pak otočil zpět k vám. Póza je lichotivější a opticky zeštíhluje, stejně jako fotografování z mírného nadhledu.

Fotogenické mraky a zlatá hodinka

I kdyby vám na dovolené nesvítilo stále jen slunce, nedělejte si z mraků hlavu. Dokážou být velmi fotogenické! „Mračna jsou úžasným filtrem pro slunce. Neustále se mění. Když je slunce na okraji mraků nebo když je mezi oblaky malá trhlina, je světlo neuvěřitelné,“ upozorňuje renomovaný fotograf a NIKON ambasador George Karbus, který pochází z České republiky, ale dlouhodobě žije v Irsku, kde často zvěčňuje místní divokou přírodu. Hledá oblaka nebo světlo vždy, když snímá krajinu bez živých objektů. Nejraději vyráží na „lov snímku“ brzy ráno nebo večer, kdy je kouzlo světla nejintenzivnější. Objevit se může ale i kdykoliv jindy. Pokud je slunce přímo v záběru, je expozice kritická. George rád exponuje tak, aby byly detaily v krajině stále viditelné, ale ne příliš, aby slunce nebylo vypálené. Tip: Nejlepší snímky jsou ty v ranním či večerním světle, protože na rozdíl od poledního ostrého svitu nevytváří tvrdé stíny. Jako „zlatou hodinku“ označují fotografové světlo dvě hodiny po východu a dvě hodiny před západem slunce. Je velmi lichotivé i pro portréty!

Nový úhel pohledu

Pokud budete vybírat fotoaparát na dovolenou, zaměřte se na to, zda má výklopný a otočný LCD monitor. Díky této „vychytávce“ totiž můžete vytvářet zcela nové kompozice. „Nahoru, dolů, za roh... Hledejte nové úhly pohledu. S naklápěcím displejem NIKONU Z fc můžete dělat cokoliv! Foťte zpoza rohu, ze země. Jděte do extrému,“ radí mladý fotograf a influencer Constantin Schiller, jehož snímky jsou typické právě netradiční perspektivou. Tip: Když budete díky výklopnému displeji fotografovat z nízké pozice, máte možnost zabrat větší část objektu. Díky dotykovému ovládání lze zaměřit scénu a fotografovat pouhým klepnutím na obrazovku.

Zvěčněte gastronomické zážitky

K dokumentování dovolené patří i zvěčnění delikates, na kterých jste si pochutnali. K focení jídla přitom můžete přistupovat podobně jako ke krajině – vnímejte tvary, barvy, struktury, zaměřte se na detaily a promyslete celkovou kompozici. Tip: Například při fotografování hamburgeru, sušenek a sandwichů bude lepší úhel zepředu, aby vynikly jednotlivé vrstvy, jiná jídla vypadají ovšem lákavěji z ptačí perspektivy anebo z úhlu. Patří k nim například polévka, salát, rizoto a podobně. Pohrát si můžete rovněž s hloubkou ostrosti, která vypíchne určitý detail a pozadí rozostří.

Jak na perfektní selfie

Ruku na srdce – kdo by si z dovolené neodvezl alespoň jednu selfie fotku! Aby vám při selfie nebyla vidět druhá brada, je lepší snímat tvář více seshora a bradu sklonit. Můžete se také lehce natočit z profilu. Tip: Tajným trikem celebrit je položit přední část jazyka na horní patro za zuby – i tím se podbradek schová. Pokud se budete fotit ve dvojici, jeden z vás by měl být více vepředu než druhý – lépe se tak na fotku vejdete.

Radovánky na pláži

K prázdninám patří i akční fotografie, při nichž své přátele, rodinu anebo třeba zvířecího mazlíčka zachytíte v pohybu. Abyste maximalizovali šanci na pořízení snímku, který dobře vystihne řeč těla a zachytí nejkrásnější okamžik, pořiďte dostatek snímků. Digitální fotografie nic nestojí, takže se nemusíte omezovat! Například rychlé a plynulé automatické zaostřování fotoaparátu NIKON Z fc umožňuje fotografovat frekvencí až 11 snímků za sekundu. Později si všechny obrázky můžete v klidu prohlédnout a vybrat nejlepší variantu.  Tip: Za denního světla lze nastavit vysokou rychlost závěrky a nízkou clonu, což vám umožní „zmrazit“ akci a získat ostré detaily.

Dovádění ve vlnách

Ať už fotíte u bazénu, moře, řeky či vodopádů, pomocníkem pro vás bude polarizační filtr. „Pokud fotografujete objekty ve vodě za jasného dne, je dobré použít polarizační filtr. Polarizace sníží odrazy a vy zachytíte více detailů a živějších barev objektu,“ radí George Karbus. Polarizační filtr se hodí i v dalších situacích – snižuje odlesky z různých povrchů, kromě vody například i od skla. Tip: Odraz ve vodě nebo v okně je také skvělý způsob, jak vytvořit nový pohled na známé místo. Tmavým odleskům se rovněž vyhnete tak, že si budete chránit záda před sluncem.

Objevte kouzelný podvodní svět!

Pod hladinou se ukrývá nový svět! A zachycovat v něm můžete nejen podmořské živočichy, ale také lidi. Ovšem nezapomínejte na to, že při podvodním focení je vždy nejdůležitější bezpečnost! Abyste mohli fotit svět pod hladinou, musíte se zkrátka cítit jako ryba ve vodě. Zvláště pokud fotíte druhé osoby, zůstávejte vždy v bezpečné hloubce, nepoužívejte rekvizity, do kterých se můžete zamotat, případně mějte k ruce dalšího pomocníka, který dokáže rychle přispěchat a situaci vyřešit. Zatímco při focení na suchu stačí jen stát, udělat krok doleva či doprava, dřepnout si, můžete svému modelovi říci, co má dělat, rekvizity drží tak, jak je nainstalujete... Kdežto při focení pod vodou musíte plavat, držet v jedné ruce fotoaparát, druhou dávat případné pokyny.

Tip: „Kdo chce za minimum nákladů nádherný efekt, stačí si pořídit velký kus hedvábné látky nebo tenkého šifonu. Na suchu látka spadne, kdežto ve vodě vlaje a vypadá krásně. Je to nejzákladnější věc, kterou si s sebou beru třeba k moři, když se jedu s kamarádkou potápět a vím, že nemohu táhnout objemné šaty. Ty hedvábné jsou tenounké a skladné, přitom na fotkách vypadají úžasně,“ radí renomovaná česká podvodní fotografka a NIKON ambasadorka Lucie Drlíková.

Fotogalerie