Karel Roden má v hlavě indiána…




Tvůrci připravovaného projektu Indián, producenti Patrizio Gente, Vladimír Kriško a režisér Tomáš Svoboda, dnes zveřejnili trailer k filmu, který představí herce Karla Rodena v roli, v jaké ho diváci ještě neviděli. Na premiéru česko-slovensko-polské komedie se mohou diváci těšit v kinech od 22. září.

„V první řadě je to komedie, ale mně se na tom líbí i ta nadstavba. To, co je ve filmu navíc. Indián má určité poslání, které má film mít. A je jedno, jestli jsem se stal podnikatelem nebo indiánem. Jsem zvědavý, co udělá film s lidmi, kteří se na něj přijdou podívat. Právě diváci totiž mají jako jediní právo film soudit,“ prohlásil představitel hlavní role finančníka Ondřeje Jonáše Karel Roden na filmovém festivalu v Karlových Varech. 

Tvůrci původně zamýšleli uchopit scénář o životě zaneprázdněného obchodníka, jemuž do života doslova vstoupí indiánský náčelník, jako crazy komedii. Později ale od myšlenky ustoupili. „Prvotní myšlenkou bylo udělat crazy komedii, což jsme ale nakonec zavrhli  a přešli ke komedii, která bude mít nějakou hodnotu, bude mít hlubší myšlenku, poselství, jež bude reflektovat dnešní dobu. Náš cíl se tak změnil na vytvoření komedie, která v konečném důsledku přinese situační humor a úsměvné zamyšlení se nad podstatou přeměny. Právě indiáni mají určité zásady, pravidla a hodnoty už po staletí,“ vysvětlil producent snímku Patrizio Gente.

Indián kromě Karla Rodena představí také několik českých, slovenských a polských herců. Kromě českých a slovenských jmen jako je Vica Kerekes, Martin Myšička, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Štěpánka Fingerhutová, Jaroslav Dušek, Ester Geislerová, Vlado Černý, Anna Šišková, Jiří Dvořák, Tomáš Měcháček, Martin Pechlát, Zdeněk Maryška, Tomáš Matonoha, Eva Landlová, Zuzana Kraváriková či Oliver Oswald se tak na plátně objeví například i uznávaní polští herci Daniel Olbrychski, Marta Zmuda Trzebiatowska, Magdalena Niec a Przemyslav Kapsa.

„Když se řekne Indián, každý si představí nějaký film o Apačích. V tomhle případě je příběh poněkud překvapivý, lehce ulítlý, možná i bizarní. Tedy alespoň pro mě byl, když jsem si scénář poprvé přečetl. Na první pohled se může zdát, že jsme natočili normální film, ale není to tak. Jsem ale rád, že jsem mohl součástí něčeho takového být,“ prozradil představitel firemního asistenta Juraj Kemka.

Sám režisér Tomáš Svoboda, který má za sebou filmy jako Hodinový manžel, Manžel na hodinu, Jak se zbavit nevěsty či Dvě nevěsty a jedna svatba, je zvědavý, jak snímek diváci přijmou. „Hranice mezi humorem a trapností je velmi tenká. V našem filmu se toho diváci bát nemusí. Čekají je krásné lokace, skvělá filmová muzika a zajímavý příběh. Je to vtipné a nebude nouze o komické situace,“ svěřil se s úsměvem Svoboda.

Česko-slovensko-polský film Indián bude mít premiéru 22. září 2022, distributorem je společnost Bioscop.

Trailer můžete zhlédnout zde:

Komedie Indián vypráví o hektickém životě zaneprázdněného finančníka Ondřeje Jonáše (Karel Roden)) a jeho rodiny, do kterého vstoupí duch umírajícího indiánského náčelníka (Daniel Olbrychski).

Ondřej je tvrdý obchodník a arogantní workoholik. V Praze vede velkou, úspěšnou firmu. Smyslem jeho života jsou peníze. Ondřej právě v Nebrasce dojednal životní obchod s bohatým investorem, který na okraji Prahy zafinancuje výstavbu luxusních rezidencí. Na cestě z Ameriky letadlo přelétá nad rezervací, kde právě probíhá pohřeb indiánského náčelníka. Duch indiána stoupající k nebi narazí do letadla a nedopatřením se vtělí do Ondřeje. A tento duch má o Ondřejově životě a jeho hodnotách rozhodně odlišné představy. Ráno doma Ondřeje probudí velmi neodbytný hlas v jeho hlavě. Hlas, který se rozhodl mu pomoci a změnit ho. Ondřej se však nezvanému návštěvníkovi nehodlá jen tak vzdát. Každodenní pracovní a rodinné problémy dostávají nový rozměr nejen pro Ondřeje, ale i pro jeho rodinu a kolegy. Mezi Ondřejem a duchem začíná neúprosný, divoký souboj plný situační komiky.

Fotogalerie