Genius loci Itálie v románech Domenica Starnoneho




V nakladatelství Kniha Zlín vychází román slavného spisovatele a novináře Domenica Starnoneho Střepy na via Gemito (569 Kč). Vyrůstání ve stínu despotického otce či cesta do italské duše a vztahové výmoly. To jsou příběhy jednoho z nejznámějších italských spisovatelů současnosti Domenica Starnoneho.

Své neúprosné znalosti lidské povahy zachytil v autobiografickém románu Střepy na via Gemito, který vás zavede do Neapole druhé poloviny minulého století. A čtení je to stejnou měrou strhující jako syrové.
„Paměť je tak záludná, že každá vzpomínka už je prvním stadiem lži.“ Jak se vyrovnat s dětstvím stráveným ve stínu autoritativního a zahořklého otce? V silně autobiografické rodinné kronice jednoho z nejvýznamnějších současných italských spisovatelů ožívá jedinečný genius loci italské Neapole druhé poloviny minulého století. Složité vztahy, nenaplněné ambice, prokletí průměrnosti, žárlivost – to vše v sugestivním vyprávění, z něhož dýchá syrovost života.

Tkaničky, které svazují
Domenico Starnone je českým čtenářům známý především díky své volně provázané Citové trilogii. Ta začíná sugestivní novelou Tkaničky, v níž se odvíjí komplikovaný příběh jednoho manželství. O vztahu plném trhlin postupně vyprávějí oba manželé i jejich děti. Každý z nich popisuje minulost v jiném světle a výsledkem je emocionální výpověď, která jen potvrzuje, že všichni si svoji realitu vytvářejí subjektivním pohledem na svět.

Tajemství jako zbraň
Následující novela Důvěrnosti čtenáře seznámí s učitelem a později úspěšným spisovatelem Pietrem. Ten je celý život vázán ke své bývalé studentce Terese, s níž prožil vášnivý vztah. Kdysi si vzájemně svěřili kompromitující informaci a vzniklá důvěrnost je jim tmelem, ale i zbraní, kterou se drží v šachu. V neustále se opakující sérii setkání oba řeší složitou otázku: Zná nás lépe ten, s kým jsme prožili celý život, nebo ten, kdo zná naše tajemství?

Vyrůstání ve stínu despotického otce
Citovou trilogii zakončuje právě vycházející román Střepy na via Gemito, který je vrcholným a současně nejautobiografičtějším dílem Domenica Starnoneho. V knize inspirované příběhem vlastní rodiny přenáší autor čtenáře do Neapole v průběhu bouřlivých událostí dvacátého století.

Vypravěč příběhu Mimi otevírá téma komplikovaných a tíživých vztahů uvnitř rodiny ovládané výbušným otcem Federicem, který si vlastní frustrace vylévá na manželce a dětech. Složité vztahy, nenaplněné ambice, prokletí průměrnosti, žárlivost – to vše v sugestivním vyprávění, z něhož dýchá syrovost života. O jeho výjimečnosti svědčí i řada získaných prestižních literárních cen jako Premio Strega, Premio Napoli a Premio Campiello.

Italský spisovatel, scenárista a novinář Domenico Starnone je autorem třinácti románů, za titul Via Gemito (2000) získal italské prestižní literární ocenění Premio Strega. Na motivy jeho knih vzniklo několik filmů, mez jinými La scuola, Denti a Lacci. Jeho ženou je italská překladatelka Anita Raja.

Domenico Starnone má obrovský dar plasticky zachytit složité lidské povahy i schopnost jít nelítostně až na dřeň a odhalovat naše horší já. Jestliže hledáte silné příběhy o komplikovaných vztazích a zároveň milujete kulturu Itálie i dechberoucí zákoutí jejích měst, rozhodně vás jeho knihy nezklamou.

Když v roce 2017 vědci z univerzity v Padově analyzovali 150 románů z pera 40 autorů, došli k překvapivému závěru: za slavným pseudonymem Elena Ferrante se pravděpodobně skrývá muž. Neměl by jím být nikdo jiný než známý italský spisovatel Domenico Starnone. Podobnost stylu i témat autorky tetralogie Geniální přítelkyně se Starnoneho knihami je skutečně někdy až zarážející. Ať už je ale pravda jakákoli, jedno je jisté – Starnoneho romány jednoznačně zaujmou všechny příznivce Eleny Ferrante.