Ruské vydírání plynem zdražuje i elektřinu, spotřebitelé si připlatí




Rusko omezuje plyn do Evropy. Zdražuje proto nejen plyn, ale i elektřina. Spotřebitelé si proto připlatí další desítky procent. 

Omezení dodávek plynu z Ruska do Německa ze 167 milionů krychlových metrů na maximálních 100 milionů denně, ale také pozastavené dodávky přes plynovod TurkStream, se promítá do cen této komodity v Evropě. Jelikož je situace nejasná, nemůžeme proto v nejbližších dnech počítat s její stabilizací.

Na burze byla cena za plyn v posledních týdnech na hodnotě kolem 85 až 90 EUR za MWh, nyní stoupla na více než 120 eur za MWh. To ruku v ruce ovlivnilo i elektřinu. Do pondělí se její cena pohybovala mezi 180 až 230 EUR, v pondělí po ohlášení GAZPROMU vzrostla na 285 EUR a dnes (středa 22.6.) je cena dokonce na 324 EUR.

Co to znamená pro finálního odběratele? Dojde k opětovnému zdražení. „Plyn budou dodavatelé prodávat během letošní topné sezóny kolem 3.500,- Kč (bez DPH) za MWh a elektřina se může na podzim i u větších dodavatelů pohybovat kolem 8 až 10 tisíci na MWh bez DPH, čistě jen za obchodní část. Vypadá to, že minimálně 2 až 3 roky může být situace velmi turbulentní. Vidina cen, na které jsme byli zvyklí, je bohužel pryč a jen tak se nevrátí. Proto fixace ceny za plyn pod 3.000,- Kč může být ještě stále dobrá cesta, stejně jako elektřina kolem 6.500,- Kč(bez DPH),“ komentuje Michal Les, energetický analytik Ušetřeno.cz

Zdroj: WS Czech