Jak vybudovat svou oázu klidu na velké či malé zahradě




Ať už si chcete vychutnat odpolední siestu s knihou v ruce, anebo si dát oběd na zahradě, patrně netoužíte po tom, aby vám kolemjdoucí či sousedé viděli až do talíře. Naštěstí existují různá řešení, jak si zajistit soukromí i na nepříliš rozsáhlém pozemku.

Zejména na předměstích a v okolí velkých měst vyrůstají zástavby s malými zahrádkami jako houby po dešti. Člověk nemusí mít kolem domu rozsáhlé arboretum, i na prostorách do tisíce metrů čtverečných se dá vybudovat útulná oáza klidu, kde se schováte před rozbouřeným světem. Abyste však měli soukromí a zamezili nežádoucím pohledům zvenčí, můžete si svůj osobní prostor různými způsoby zastínit. Vždy samozřejmě dbejte na to, aby vaše plány byly v souladu se zákonem i se sousedy. Například u opěrných zdí nad 1 metr je třeba stavební povolení, nesmíte stínit cizí pozemek, anebo vysazovat stromy blíže než 150 cm od hranic sousedního pozemku. Je proto ideální, když se na všem se sousedy domluvíte a písemně souhlas stvrdíte.

Bioklimatická pergola se screenovými roletami

Součástí domů bývá obvykle terasa s pergolou, která umožňuje posezení s výhledem do zeleně, je ideálním místem pro odpočinek a tvoří přirozený přechod mezi zelení a interiérem. Stejně tak se může proměnit v home-office na čerstvém vzduchu – stačí si vzít přenosný notebook a pohodlně se s ním usadit v zahradním křesílku. Pergola obvykle bývá již součástí architektonického návrhu domu, doplnit lze ale i dodatečně. Velkou oblibu si v posledních letech získaly takzvané bioklimatické pergoly, které umožňují rozdělení střechy na více nezávislých sekcí. Lze je ovládat samostatně a tím pádem regulovat proudění světla, tepla i vzduchu v libovolné části pergoly podle toho, kam během dne právě dopadají sluneční paprsky. Abyste však měli pod pergolou větší soukromí, dají se boky snadno doplnit o screenové látkové rolety. „Bioklimatické hliníkové pergoly a screenové látkové rolety do nich instalované si již na trhu získaly své místo, ale neustále se pracuje na jejich vývoji a vylepšování,“ říká Radim Křeska ze společnosti ISOTRA, která vyvinula bioklimatickou pergolu ARTOSI. Screenové rolety mají výhodu, že vám i při stažení umožňují výhled do zahrady, ale přitom vás uchrání před nevítanými zraky. Vytváří zároveň funkční zábranu proti hmyzu. Screenovými roletami lze doplnit i samostatný altán.

Pohyblivé květináče

Posezení na terase zútulní také zeleň, která rovněž vytváří optickou bariéru. Pořiďte si velké květináče, do kterých můžete zasadit i vyšší traviny či keře. Mohou být jak dřevěné, tak keramické, velkým trendem posledních let jsou také betonové květináče různých tvarů, které jsou robustní, ale vypadají elegantně a hodí se zejména k moderním stavbám. Pokud chcete, aby byla zeleň mobilní, umístěte pod květináč podstavec na kolečkách, díky kterému můžete dle libosti svůj zelený „plot“ přesouvat.

Vertikální zahrádka

Mnoho lidí řeší přirozené zastínění se sousedy popínavými rostlinami, které zacelí díry v drátěném plotu a vytvoří neprodyšnou bariéru, anebo pokryjí nevzhlednou zeď. I tento krok je však zapotřebí se sousedy zkonzultovat a shodnout se na něm. Jestliže shodu nenajdete, a přesto vás tato možnost láká, je řešením umístění konstrukce na pnoucí rostliny u terasy, čímž vytvoříte vertikální zahrádku. Může však trvat i několik let, než mříž zaroste a dosáhnete kýženého efektu zastínění. Populární jsou také vegetační stěny, kdy na mřížku zavěsíte květináče, do nichž zasadíte různé rostliny. Jen pozor, abyste nepodcenili váhu květináčů a konstrukce byla dostatečně pevná. Existují i speciální závěsné textilní kapsáře, které jsou lehčí než květináče a přitom jednotlivé kapsy bez problému udrží zálivku. Jdou umístit i na zeď a nemusíte mít obavy, že okrasné rostliny přerostou k sousedům.

Živý plot

Plánujete-li oddělit zahradu od sousedů stromořadím, opět pamatujte na zákony a nesázejte je blíže než metr a půl od cizího pozemku, anebo si zajistěte písemný souhlas. Soukromí můžete vytvořit nejen oblíbenými tújemi, ale i dalšími dřevinami. Máte-li malou zahrádku a nedá se dodržet stanovená vzdálenost, můžete soukromí vyřešit i zasazením širokokorunného solitérního stromu, který zacloní pohled zejména u zástavby ve svahu, kdy sousedé mají pozemek výše než vy, anebo nechcete, aby bylo na vaši zahradu vidět z patra jejich domu. Zároveň na zahradě vytvoříte přirozený stín. Opět platí, že solitér nesmí svou korunou zasahovat na sousední pozemek.

Fotogalerie