Nejprestižnější barmanská soutěž světa Diageo Reserve World Class jde do finále!




Česko má 12 finalistů soutěže Diageo Reserve World Class, nejprestižnější barmanské soutěže, kterou pořádá STOCK Plzeň – Božkov. Nejúspěšnější barmani se utkají ve velkém finále 24. května o to, kdo bude Česko reprezentovat na světovém finále v australském Sydney. Vítěz získá unikátní cenu, kterou navrhl známý designér Jan Plecháč.

Při výrobě ceny se Jan Plecháč inspiroval povahou barmanské práce. Protože jsou samotné drinky dočasné a po jejich vypití zůstane konzumentům jen vzpomínka a chuť v ústech, rozhodl se Jan Plecháč vytvořit cenu, která vystihne podstatu míchaných drinků. Vítěz tak neobdrží cenu, na kterou by se mu poté léta prášilo na polici, ale vyhraje jedinečnou cenu z ledu, která během několika hodin roztaje a zmizí, stejně jako zkonzumovaný drink. Na památku pak vítězi zůstane lžička, která byla do ledu zamrazena.

„Při výrobě ceny jsem se inspiroval samotnými barmany. Barmani jsou totiž takoví mágové, kteří vytvářejí něco nefyzického. Samozřejmě, že drink, který umíchají, je hmotný, ale po vypití vám zůstane jen chuť a vzpomínka, kterou si nikam neodnesete. Rozhodl jsem se tedy vytvořit cenu z ledu, ze které bude mít vítěz radost v přítomný okamžik, stejně jako má konzument radost z drinku. Lžička, která po roztání zůstane, se může stát každodenním pomocníkem při práci. Jde tedy o spojení okamžiku (led) a vzpomínky, kterou můžete nosit u sebe (lžička) a cestovat s ní třeba i na celosvětové finále. To spojení fyzického a nefyzického světa nám přišlo prostě skvělé,“ dodává Jan Plecháč k inspiraci při tvorbě ceny.

Semifinálovým úkolem soutěžících bylo v časovém limitu 7 minut namíchat dvě porce koktejlu, se kterým se do soutěže přihlásili. Obsahovat musel některý z tmavých destilátů z portfolia Diageo Reserve, jmenovitě z whisky Singleton 12 y.o., Talisker 10 y.o. nebo Johnnie Walker Black Label, bourbonu Bulleit, whiskey Bulleit Rye, rumu Zacapa 23 nebo tequily Don Julio Añejo. V koktejlu musela být také káva anebo čaj. Celkový počet použitých surovin nesměl přesáhnout pět. Pouze dvě z ingrediencí mohly být domácí výroby. Možná trochu překvapivě soutěžící nejčastěji sahali po tequile, mnohem častěji také volili čaj než kávu.

„Mám velkou radost, že se nám letos přihlásilo tolik barmanů a že budeme mít ve finále zastoupeny různé osobnosti, bary a styly práce,“ shrnuje dosavadní soutěžní dění World Class ambasador Petr Kymla a popisuje i princip finále: „Finalisty čekají tři soutěžní disciplíny, po nichž bude následovat cut na super top 5 a velké finále, které bude hostit unikátní prostor Pražské Křižovatky na Starém Městě. Právě tam zazní jméno osmého českého World Class vítěze, který nás bude v září reprezentovat na globálním finále v australském Sydney.“

Letošními finalisty jsou:

Petr Bachtík, No. 3 Bar, Pardubice

Matúš Brath, Hemingway bar, Praha

Luca Cerqueglini, L’Fleur, Praha

Vítězslav Cirok, Becher’s Bar, Karlovy Vary

Roman Gaudl, Oblaca, Praha

Tomáš Karlík, Bugsy’s Bar, Praha

Peter Pilný, Beyond The Bar, Praha

Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary

Alice Tieriekhova, Back Doors Bar, Praha

Carola Urru, AnonymouS, Praha

Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Plzeň

Radek Zabloudil, Bar, který neexistuje, Brno

Historie soutěže

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku nyní probíhá 8. ročník soutěže, poprvé ho pořádá společnost STOCK Plzeň-Božkov.

Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).

Fotogalerie