Ve vile Tugendhat se bude natáčet Skleněný pokoj podle bestselleru Simona Mawera




V autentických prostorech vily Tugendhat se v následujících měsících bude natáčet film Skleněný pokoj. Nový snímek režiséra Julia Ševčíka vzniká na motivy velmi úspěšného stejnojmenného románu britského spisovatele Simona Mawera. Julius Ševčík, který má mj. na kontě kritiky i diváky ceněný film Masaryk, opět obsadí Karla Rodena. Potvrzené jsou v tuto chvíli i  dvě zahraniční hvězdy – herečka Carice van Houtenová, kterou proslavila zejména postava Melisandry v kultovní Hře o trůny, a švédská herečka Hanna Alströmová, filmovým fanouškům známá jako princezna Tilda z britské špionážní komedie Kingsman. Hlavní dějová linie pojednává o fiktivním milostném příběhu, který se odehrává v Brně, především pak ve vile Landauer (literární a filmové vile Tugendhat).    

Natáčení filmu Skleněný pokoj, jehož premiéra je naplánována na jaro 2019, vilu včetně zahrady v několika termínových blocích zcela uzavře pro veřejnost. Jednotlivé etapy jsou rozděleny následovně: 1.–17. 3. 2018, 11.–18. 6. 2018 a 1.–16. 7. 2018.

Vila Tugendhat je považována za ikonické dílo moderní architektury a nejlépe dochovanou stavbu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe v Evropě. Vilu si v letech 1929–1930 nechali postavit manželé Tugendhatovi, kteří v ní žili do roku 1938. Dům zabavili nacisté, zdevastovala jej Rudá armáda, po válce byl zestátněn a využíván jako taneční škola, dětské rehabilitační středisko a později po rekonstrukci v 80. letech 20. století jako reprezentativní objekt města uzavřený veřejnosti.

Cesta k obnově vily Tugendhat a jejímu zpřístupnění trvala víc než čtyřicet let. Jako první o něm uvažoval František Kalivoda v 60. letech minulého století, bylo to také přání Grety Tugendhatové. Fakticky se tak stalo roku 1994, kdy vilu otevřelo Muzeum města Brna veřejnosti jako vůbec první instalovanou památku moderní architektury v Česku, i když ne v ideálním stavu. Dlouholetý záměr navrátit památku do její podoby po dokončení v roce 1930, odstranit nevhodné zásahy z 2. světové války a z druhé poloviny 20. století a představit dům tak, jak jej pro rodinu navrhl architekt, byl naplněn až 29. února 2012.

Zdroj: 2media.cz

Fotogalerie