Fantazie Charouz Racing System v Imole: Fittipaldi skončil druhý, další body zařídil Beckmann




Český tým v šampionátu FIA F2 odjíždí z italské Imoly spokojený. Enzo Fittipaldi zařídil pro Charouz Racing System parádní druhé místo a tedy první stupně vítězů letošní sezóny. Pro další body si v hlavním závodě dojel navrátilec do stáje David Beckmann. Fittipladi tak konečně potvrdil potenciál, který ukázal v testech i v úvodních podnicích roku. Skvělým výsledkem také tým oslavil nové partnerství s Rockway.

Víkend přitom pro mladého Brazilce nezačal nejlépe. V kvalifikaci měl sice dobré tempo, v našlapaném pořadí ale doplatil na problémy s pneumatikami, které měl už během tréninku. Do sprintu tak odstartoval až z patnáctého místa. I když se během závodu posunul na konečnou dvanáctou příčku, nic nenasvědčovalo tomu, že v hlavním závodě předvede parádní představení, které ho nakonec posune až na "bednu". Ovšem nutno říct, že naprosto po zásluze. Enzo si skvěle poradil s několika soupeři a když se k tomu přidala bezchybná strategie týmu, úspěch byl na světě. 

Pozitivní představení má za sebou i navrátilec David Beckmann. V kvalifikaci zajel devátý nejrychlejší čas, ovšem hned po startu sprintu musel ze závodu po nezaviněném kontaktu se soupeřem odstoupit. V hlavním závodě měl sice problémy s motorem, ale i díky pomoci inženýrů perfektně zvládl finiš a dojel osmý.

V pořadí jezdců poskočil Fittipaldi na desáté místo, když má dohromady osmnáct bodů, Beckmann je se čtyřmi bodíky devatenáctý. Charouz Racing System je devátý v pořadí týmu, připsal si dvaadvacet bodů. Další díl FIA F2 je na programu v Španělsku, na okruhu Barcelona-Catalunya se pojede 20. až 22. května.

Antonín Charouz, majitel týmu, řekl: „V první řadě přeji zraněnému Cemovi, aby se brzy uzdravil. Konečně vidíme, že se naše tvrdá práce vyplácí. Za tým i oba jezdce jsem moc šťastný, od začátku jsme věděli, že máme potenciál být mezi top 10. V kvalifikaci i ve sprintu jsme měli trochu smůlu, v neděli ale Enzo zajel úžasný závod a získal své první, nutno říct že zasloužené, pódium. Také David odvedl dobrou práci, měl velmi málo času na rozkoukání. O to více je osmé místo cenné. Z Imoly tak odjíždíme s dobrým pocitem. Rád bych také poděkoval Rockway za to, že se připojili k našemu týmu a byli součástí skvělého víkendu. V Barceloně na to chceme navázat.“

Enzo Fittipaldi vysvětlil: V kvalifikaci jsme měli opravdu silné tempo, dlouho jsme byli mezi nejrychlejšími pěti. Pak jsem ale měli problémy s pneumatikami, což konečný výsledek ovlivnilo. Sprint se mi úplně nepovedl, o to více jsem si to vynahradil v hlavním závodě. Auto bylo neuvěřitelně rychlé. Jsem nesmírně šťastný za své první pódium ve Formuli 2. Tempo jsme měli vážně silné. Celkově skvělý víkend, v Barceloně budeme pokračovat.

David Beckmann uvedl: „V první řadě jsem opravdu šťastný, že jsem mohl v Imole být, chci poděkovat týmu za tuto příležitost. Po kvalifikaci jsem byl spokojený i smutný, protože jsme získali dobrý výsledek. Zároveň jsem věděl, že máme na víc. Ve sprintu jsem byl bohužel v balíku několika jezdců, v první zatáčce došlo ke kontaktu a byl konec. Škoda, věřil jsem v dobrý výsledek. V hlavním závodě jsme měli na začátku problémy, ale během safety car jsme o všem několikrát hovořili, probrali jsme i strategii, což bylo od našeho týmu výborné. Nakonec se povedlo získat nějaké body, jsem rád za celý tým i Enza.“ 

Foto: Dutch Photo Agency

Fotogalerie