Juniorský závodní tým Masarykova okruhu nemá nouzi o talenty




Dva z nejtalentovanějších jezdců v kategori minibike jsou z jižní Moravy. Michal Prokeš pochází z Kuřimi a Filip Novotný z Brna. Oběma je čtrnáct let, závodí za Juniorský závodní tým Masarykova okruhu a díky svým skvělým úspěchům byli nominování do výběrového šampionátu Northern Talent Cup!  

„V šampionátu jsou nejtalentovanější jezdci střední a severní Evropy ve věku 13-17 let,“ vysvětlil zástupce Automotodromu Brno, Ondřej Holík. Oba mladí závodníci předvedli, co umí v rámci možností i na brněnském Motovíkendu, který neoficiálně otevřel novou motosezónu.

Ve hře je dokonce postup na mistrovství světa

Michal se věnuje závodní přípravě v Akademii Masarykova okruhu už 10 let, tedy od svých čtyř. „Za svůj největší úspěch beru 4. místo v Evropě, kategorie minibike,“ prozradil Michal.  Jeho sportovní kolega Filip, který na motorku usedl o rok později než Michal, za svůj největší úspěch považuje druhé místo na šampionátu ADAC Mini Bike Cup v Německu. Pro oba kluky je postup do šampionátu velkou výzvou. „Když se nám podaří Nothern Talent Cup vyhrát, dokážeme se dostat do Red Bull Rookies Cupu, který je známější a už jste téměř na špičce,“ vysvětluje Michal, Filip potvrzuje a dodává: „Red Bull Rookies Cup už se jede v rámci mistrovství světa a když se dobře umístíte, už si vás může vyhlédnout některý tým z MS a můžete se odtud dostat třeba do Moto3.“

Trénink vezme téměř veškerý čas

Oba hoši pilně trénují na Automotodromu v Brně, a ačkoli samotné jízdy jsou většinou jen dvakrát týdně dle počasí, v době závodů bývají tahem ze školy i několik týdnů. Navíc každý den pilují i tzv. suchou přípravu, tedy posilovnu, a nezahálejí ani v zimě, kdy přijde na řadu motokros. Příprava na sportovní závodění je náročná nejen fyzicky, ale taky finančně.  Filip však věří, že zůstane závodění věrný co nejdéle: „Chtěl bych mít budoucnost spojenou s motosportem a jednou by se tím chtěl živit,“ prozrazuje junior z brněnského okruhu.

Držme jim tedy palce a taky všem dalším členům Akademie Masarykova okruhu. Kluci i holky ve věku od 4 do 18 let, kteří se pravidelně účastní šampionátů v různých zemích, si našli cestu na Motovíkend a byla na ně opravdu úžasná podívaná.

Fotogalerie