Mezinárodní potravinářské veletrhy jsou skvělou přehlídkou potravin a technologií




Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA otevře brány brněnského výstaviště již 27. února. Novinky a trendy ze světa gastronomie můžete obdivovat až do 2. března. Novinkou letošního ročníku bude Festival chutí, takže se můžete těšit na kulinářské speciality z celého

Regionální speciality jsou každoročním velkým hitem a všechny, které budete chtít v Brně ochutnat, najdete snadno. Ptáte se jak? Jsou totiž viditelně označené, přesněji certifikované, jako Regionální potravina, kterou uděluje Státní zemědělský intervenční fond. Zájemci tak ochutnají pálenky Lihovaru Lžín, bylinné poklady LC rosa-bylinné čaje a Solertus, domácí knedlíky Svoboda, sýry z farem Amálka nebo Mlékárny Klíč. Svoje oceněné mošty přiveze Slovácká moštárna a originální produkty z arónie Jaromír Janhuba. Kečupy nebo omáčky představí Kand, cukr vrbátecký cukrovar a skvělou sekanou firma Ravy. Své chuťové pohárky potěší milovníci piva z malých pivovarů, medoviny od Ivany Bakrlíkové a připraveny budou i sirupy Linea Nivnice.

Potravinářské veletrhy se neobejdou bez doprovodného programu. Gastronomická show i pekařské centrum můžete navštívit na Gastrofestu, kde se představí špičkoví kuchaři s bohatými zkušenostmi z českých i zahraničních kuchyní. Návštěvníci mohou navštívit třeba soutěž Pekař roku 2018 – Junior. Uvidí tak mladé pekařské talenty přímo v akci.

Potravinářskou událostí je novinka Festival chutí, který se uskuteční v pavilonu C od 1. do 3. března. Ten rozhodně osloví milovníky dobrého jídla a pití. Jeho hlavní částí bude festival minipivovarů, na němž se představí na 50 českých i moravských producentů piv. K ochutnání budou stovky pivních vzorků a také jedinečné pivní speciály. Kromě minipivovarů budou přítomni i prodejci různých pochutin od sýrů, paštik, pečiva, výrobků z medu až po dobroty z ovoce a zeleniny.

Nejlepší exponáty potravinářských veletrhů budou oceněny v soutěži s tradicí Zlatá SALIMA, jejíž výsledky budou vyhlášeny na slavnostním večeru 27. února. Hodnotitelská komise je složena z předních odborníků v dané oblasti. Předsedou komise je Martin Klanica, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout v další dny konání veletrhů.

SALIMU doplní veletrhy z příbuzných oborů, vinaře potěší VINEX, pekaře a cukráře MBK a INTECO potěší ty, kteří si chtějí prohlédnout zařízení pro obchod, hotely a různá stravovací zařízení. Vystavovat zde budou například firmy Jarospol, Kornfeil, J4, TOPOS či TenArt. Součástí veletrhu bude i Job Forum, jehož generálním partnerem je společnost Albert. Prezentovat se zde budou možnosti studia učňovských oborů. Na veletrhu INTECO se představí firmy BUKOTEC, Eiskon, Hraspo, GASTRO MACH, GOZ Gastro, Maláč, MONTYCON gastro, UNIS COOL a další. Výbavu kuchyní v podobě konvektomatů představí na veletrhu firmy Rational nebo Retigo. Poprvé se letos uskuteční i Mezinárodní veletrh potravinářských technologií SALIMA Technology.

Přehlídka skvělých potravin a nejnovějších technologií představí dodavatele masných výrobků, potravinářských přísad, mléčných výrobků, cukrovinek, čajů, kávy, alkoholických i nealkoholických nápojů a návštěvníci budou mít možnost vše ochutnat i zakoupit.  Prezentovány budou výrobky z Běloruska, Estonska, Itálie, Maďarska, Řecka, Slovenska nebo Tuniska. Své zastoupení bude mít i Indonésie, jejíž firmy přivezou tradiční potraviny z různých oblastí Indonésie, ale i své speciality.

Odborný program zaměřený na konkurenceschopnost a podporu exportu je určen pro odborníky. V jeho dikci se uskuteční Mezinárodní konference FOOD FORUM, která nastolí téma konkurenceschopnosti evropského potravinářství. Zajímavá bude také konference Jak na export, kterou organizuje společnost EXPANDIST a vystoupí na ní například zástupci Google Česká republika nebo Procter&Gamble.

Fotogalerie