Cirk La Putyka a Jatka78 uvedou představení s mladými umělci z Prahy a Kyjeva




Cirk La Putyka a Jatka78 propojí 22. března v unikátním jednorázovém představení mladé české herce, tanečníky a akrobaty se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, kteří utekli před válkou z Ukrajiny do Prahy. Na jednom jevišti se tak poprvé sejdou členové dlouhodobého projektu Young Bloods Cirku La Putyka, kteří v únoru začali zkoušet nové představení BOOM, s dvacetičlennou skupinou zkušených ukrajinských studentů, které Cirk La Putyka dokázal bezprostředně po začátku války dostat do bezpečí. Navíc pro ně zajistil nejen ubytování, ale i možnost tréninků, které jsou pro ně jako pro budoucí profesionální artisty zásadní. V jednorázovém představení nazvaném BOOM vol. 1 v režii principála souboru Rostislava Nováka ml. uvidí diváci například akrobacii na čínské tyči, vzdušnou akrobacii na hrazdě a kruhu i další ukázky vrcholného nového cirkusu. Výtěžek z večera půjde na pokrytí nákladů spojených s pobytem ukrajinských studentů v Praze. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut, přispět lze také na portálu Darujme.cz.  

Zkoušení inscenace BOOM, která bude mít premiéru v září 2022 na Jatkách78 v režii Rosti Nováka ml., začalo se členy Young Bloods v únoru letošního roku. Inscenace má za cíl zkoumat, jaké jsou hodnoty a sny této generace a zároveň ukázat výbuch pozitivní energie, který je v ní skryt. Pak ale začala válka na Ukrajině.

„I pro nás se zastavil svět a začali jsme přemýšlet, jak můžeme pomoci. Výsledkem je, že tu s námi momentálně pobývá dvacet kyjevských studentů. Žijí s námi, cvičí s námi, staráme se o ně a navzájem se obohacujeme. Naše zkoumání mladé generace tak získalo zcela nový rozměr,” vysvětluje principál souboru Rosťa Novák ml.

„Učíme se spolu mluvit. Učíme se spolu žít. Snažíme se porozumět si. Koukáme na sebe a spoustu věcí si jen domýšlíme. Poznáváme se bez pomoci technologií. Přijďte se podívat, jak jsme se seznámili, co jsme na obou stranách prožívali. Česko a Ukrajina propojené cirkusovým uměním. Mladé cirkusové generace spojené jedním jevištěm, jednou událostí, jedním okamžikem. Doba nás dovedla k tomuto setkání. Buďte u toho s námi,” dodává Rosťa Novák ml.

Po představení bude následovat debata. Délka představení: 80 minut, vhodné od 6 let. Česky a ukrajinsky.

Více informací na www.laputyka.cz a www.jatka78.cz.

Generální partner souboru Cirk La Putyka a Jatka78: PPF banka.

Fotogalerie