Zbavte se astigmatismu: Zdeformovaný svět můžete vidět opět ostře!




Oční vada způsobená nepravidelným tvarem rohovky je velmi častá, přesto kolem ní stále panuje řada mýtů a polopravd. „Astigmatismem trpí přibližně dvě třetiny našich pacientů,“ uvádí MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Díky moderní medicíně se však lze potíží jednou provždy zbavit.

Máte sníženou ostrost vidění a zhoršené vnímání detailů a kontrastů, přivíráte víčka při pohledu do dálky a natáčíte hlavu do určitého směru, abyste lépe viděli? Zaměňujete některá písmena a znaky, například 3 za 8, M za H či N, P za F, K za X? Trpíte silnými bolestmi hlavy a šíje, jste často unavení, poklesla vám výkonnost, trpíte pálením a řezáním očí, trápí vás žaludeční nevolnosti? Měli byste zbystřit a navštívit očního lékaře – je totiž pravděpodobné, že trpíte astigmatismem. Tato vada je velmi častá. Pro lidi trpící astigmatismem svět okolo připomíná petřínské zrcadlové bludiště, kdy jsou předměty okolo pokřivené a deformované a vnímání hloubky a prostoru je nerušené. Toto vnímání způsobuje nepravidelně zakřivená oční rohovka, jak poprvé popsal již britský lékař Thomas Young. Už před ním však tuto problematiku zmiňoval dokonce i anglický fyzik Isaac Newton v roce 1727.

Mnoho lidí o své vadě neví

Rohovka neboli cornea je důležitou součástí oka. Jedná se o průhlednou kopulovitou vrstvu v přední části oka. Má lesklý povrch a jejím základním úkolem je prostup a lom světla. U dospělého člověka je silná přibližně půl milimetru a vyznačuje se vysokou citlivostí. V ideálním případě je rohovka kulatá, takže se světelné paprsky lomí ve všech rovinách i směrech a díky tomu oko správně zaostří. U lidí s astigmatismem ovšem připomíná tvarem spíše vejce či míč na americký fotbal. Kvůli této takzvané asférické refrakční vadě se paprsky světla lomí nepravidelně a vzniká deformované vidění. Často navíc bývá astigmatismus spojen s krátkozrakostí či dalekozrakostí, proto se nezřídka stává, že nedokonalé vidění přisuzují pacienti těmto vadám a o svém astigmatismu ani netuší. Člověk přitom tuto vadu nemůže nijak ovlivnit, zejména vysoký astigmatismus jde na vrub genetice. „Přestože astigmatismus vzniká zpravidla v prvním roce života, může být diagnostikován i v dospělosti, nejčastěji v souvislosti s úrazy, operacemi rohovky a při některých očních onemocněních. Řada lidí dokonce ani neví, že tuto vadu má,“ potvrzuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka oční kliniky NeoVize Brno. Rozsah vady se uvádí v takzvaných cylindrických dioptriích s počtem úhlových stupňů osy, jejich velikost se však může v průběhu života měnit. Zjištěný astigmatismus lze korigovat za pomoci brýlí či kontaktních čoček. První korekci astigmatismu cylindrickou čočkou provedl britský astronom Sir George Biddelll Airy již v roce 1827.

Díky laseru se lze zbavit astigmatismu trvale

Často mezi veřejností koluje mýtus, že astigmatismus se nedá odstranit a lidé, kteří jím trpí, jsou do konce života odkázáni nosit brýle či kontaktní čočky. Ty sice vadu korigují, zároveň však přinášejí svému nositeli omezení a komplikace při nejrůznějších aktivitách od sportu přes koupání až po vykonávání pracovních povinností. Pravdou však je, že astigmatismus se díky pokroku moderní medicíny dá trvale odstranit laserovou operací, která je v současné době rychlá, bezbolestná a provádí se ambulantně. Laserový paprsek dokáže upravit zakřivení oční rohovky, čímž lze během jednoho zákroku odstranit astigmatismus a zároveň dalekozrakost či krátkozrakost. První neinvazivní zákrok k odstranění nepravidelností rohovky byl uskutečněn v Berlíně roku 1987, velký posun pak znamenala v 90. letech 20. století metoda LASIK. Pokrok jde od té doby neustále kupředu a dnes lze laserovou operaci astigmatismu provést ambulantně, přičemž pacient na sále stráví okolo 20 minut a poté odchází domů. Změna vidění se projeví takřka okamžitě a i rekonvalescence je díky šetrným metodám operace velmi rychlá. „K oblíbeným a často žádaným zákrokům patří na našich klinikách operace NeoSMILE 3D nebo NeoLASIK HD. Při zákroku se nepoužívají žádné ostré nástroje, pouze femtosekundový laser, který pracuje na základě přesně naměřených hodnot,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, a dodává, že výhodou zmíněných laserových operací je také doživotní záruka. Pokud by bylo nutné v budoucnu podstoupit další korekci, klinika zákrok poskytne zdarma. Není proto nutné čekat, až se vada „ustálí“, jak bylo dříve doporučováno, ale laserovou operaci je možné podstoupit již na prahu dospělosti.

Umělá čočka „zachrání“ i starší astigmatiky

Laserové operace odborníci doporučují přibližně do 40 let věku, ale i starší lidé mají možnost se astigmatismu definitivně zbavit. Řešením je nitrooční operace, při které je přirozená oční čočka nahrazena čočkou umělou. Takzvaná torická čočka dokáže srovnat zakřivení rohovky a vedle dalekozrakosti a krátkozrakosti tak pacienty zbaví zároveň astigmatismu. Pokud pacient zvolí torickou trifokální nitrooční čočku, může vidět trvale ostře bez brýlí na krátkou vzdálenost (čtení), střední vzdálenost (počítač) i do dálky. „Nitrooční operace na naší klinice doporučujeme pacientům s těžším astigmatismem nebo s astigmatismem, který je kombinován s jinou refrakční vadou, dále pacientům starších 40 let, u nichž se již projevila presbyopie nebo pacientům postižených astigmatismem a šedým zákalem,“ vypočítává vhodné adepty na nitrooční operaci MUDr. Jana Mikšovská, oční lékařka NeoVize Praha. „Dnes je výměna čočky naprosto rutinní, bezpečnou a bezbolestnou záležitostí a v 95 procentech se provádí ambulantně,“ doplňuje informace oftalmoložka.

Máte astigmatismus? Vyzkoušejte tento jednoduchý test!

  1. Stoupněte si asi 1 metr od níže uvedených obrázků.
  2. Zakryjte si levé oko a zahleďte se na obrázky pouze pravým okem.

Obrázek A:

Jsou všechny čáry na obrázku A stejně tmavé?

Obrázek B:

Jsou svislé a vodorovné čáry na obrázku B stejně jasné a stejně silné?

Obrázek C:

Připadá vám, že silné paprsčité černé čáry na obrázku C mají stejnou intenzitu a tloušťku?

  1. Nyní se podívejte na obrázky a odpovězte na výše uvedené otázky se zavřeným pravým okem, přičemž na obrázky budete ostřit okem levým.

Pokud jste na některou z výše uvedených otázek odpověděli záporně, můžete trpět astigmatismem a měli byste se obrátit na očního lékaře, který vám provede komplexní oční vyšetření.

Zdroj fotografií: Alcon