Preventivní prohlídky jsou zdarma a mají velký význam!




Navštěvujete preventivní prohlídky? Ne? A co vám v tom brání? Pocit, že jste zdraví, může být někdy jen zdánlivý. Myslete na to, že řada závažných onemocnění v počátku vůbec nemusí bolet. Víte, že svého praktického lékaře můžete zdarma navštívit jednou  za dva roky a nechat se komplexně vyšetřit?  

Preventivní prohlídka zahrnuje i onkologickou prevenci. Mezi základní vyšetření patří změření krevního tlaku, kontrola hladiny cukru v krvi, orientační vyšetření sluchu a zraku. Po čtyřicítce je nárok na EKG jednou za 4 roky. Zubní prohlídku můžete podstoupit dvakrát ročně, jedna prohlídka spadá pod prevenci a druhá je hrazena jako pravidelná prohlídka. V těhotenství má žena nárok na dvě hrazené preventivní prohlídky.

Na prahu padesátky se v rámci včasného záchytu rakoviny tlustého střeva provádí test na skryté (okultní) krvácení ve stolici a později se provádí jednou za 2 roky. Jednou za deset let můžete jít na kolonoskopii, což je vyšetření tlustého střeva. Podstoupit můžete i vyšetření konečníku. Pánové, neměli byste odkládat klinické vyšetření varlat, a to i když  nemáte žádné potíže.

-lz-