Zimní výlet v teple: vydejte se do některého z muzeí




Pokud nejste milovníky zimy a zimních radovánek, naplánujte si výlet do některého z muzeí, ve kterém se bude bavit celá rodina. Dozvíte se zajímavé informace, vyzkoušíte si nové věci a poznáte nová místa. Můžete se stát loutkohercem, vyzkoušet si některé z řemesel nebo se vydat na procházku s cisterciáckým mnichem.

Za řemesly do Letohradu

Muzeum Řemesel Letohrad zahrnuje více než 50 ucelených expozic řemesel a živností z období 1840-1930, možná vás udiví, že většina exponátů je stále funkčních. Kromě relativně známých profesí prezentuje i práci kovotlačitele, koláře, bednáře, šindeláře a mnoha dalších. Dále zde najdete např. 100 let starou školní třídu, historickou vozovnu a nově Retro expozici. Nevšedním zážitkem je návštěva expozice Zubní a gynekologické ordinace z roku 1924. V expozici si můžete prohlédnout také unikátní pohyblivý skanzen řemesel s 25 vyřezávanými řemeslníky, kteří předvádějí svá řemesla.

Úplně jiné muzeum: Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou

Chcete si užít prohlídku muzea trochu jinak? Pak si naplánujte výlet do Muzea nové generace, které se nachází v zámku ve Žďáru nad Sázavou. Muzeum nové generace je držitelem ocenění Živa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. V roce 2018 bylo zařazeno na 2. místo v kategorii Muzea České republiky ve výběru známého cestovatelského portálu TripAdvisor. Honosí se také titulem Stavba Vysočiny 2016. Sahat na exponáty povoleno! Dlouhé texty byste v muzeu hledali marně, vše důležité se dozvíte z audioprůvodce se sluchátky, v nichž uslyšíte dialog malého děvčátka z dnešní doby a dávného mnicha z cisterciáckého kláštera, kteří se stanou vašimi průvodci. Expozice využívá kontrastu světla a stínů, animací, optických klamů, projekcí a dalších moderních nástrojů jako jsou multidotykové tabule nebo interaktivní modely. Sahat na exponáty je v tomto muzeu přímo doporučeno. Jedinečné multimediální prvky vás doslova vtáhnou do děje! Budete se těšit na další a další a další exponát… Přízemí expozice je věnovaná cisterciáckému řádu a temnému středověku, první patro vám umožní pohled do krásného a barevného světa baroka. Vychutnejte si kombinaci zážitkových prvků s exponáty zapůjčenými z významných českých institucí.

Vstupte do světa loutek v chrudimském muzeu

Vstupte do Magického světa loutek a nechte se vést od historie k moderně českého loutkářství. Nahlédněte do světa Orientu. Nechte se oslnit tichou krásou loutek, které ožívaly, mluvily v rukách loutkářů a těšily se potleskem publika. Nyní jejich tiché čekání mohou narušit svou návštěvou a zájmem návštěvníci muzea. Ve sbírkách muzea najdete více jak devět tisíc loutek z celého světa. Vedle Spejbla a Hurvínka tady můžete potkat třeba stínové loutky z daleké Indonésie nebo vietnamskou vodní loutku. Stálá expozice nazvaná Magický svět loutek postupně návštěvníkům představuje loutky kočovných loutkářů, varietní loutky, rodinná loutková divadla a dekorace českých umělců.  Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi uvidíte historické i současné, české i zahraniční loutky, ale navíc si sami můžete v herně muzea vyzkoušet, jak se hraje loutkové divadlo.

Muzeum českého karosářství Vysoké Mýto

Expozice muzea vás provede historií výroby automobilových karoserií v první pol. 20. století a historií jedné z nejvýznamnějších karosářských firem Carrosserie Sodomka ve Vysokém Mýtě. Firma patřila ke špičkám ve svém oboru. Součástí expozice jsou kočáry i automobily, vyrobené právě ve Vysokém Mýtě, např. legendární Aero 50 Dynamik, Jawa Minor, Tatra 57 B či Škoda VOS pro přepravu vládních a stranických funkcionářů z 50. let.

Fotogalerie