Řeznictví je dřina, ale krásná. U guláše jde o souhru nepatrných detailů




Rodina Absolonova vlastní malé řeznictví v pražském Braníku. Vedle kvalitního masa a uzenin nabízí rovněž hotové pokrmy zavařené ve sklenici pod značkou Pořádně ve sklenici. V sortimentu najdete české klasiky od rajské omáčky po selský hovězí guláš. Ten se pyšní oceněním Regionální potravina pro rok 2020. Rodinná firma čítá osm členů a jejich produkty sázejí na kvalitní zpracování, osvědčené receptury, a především čerstvé a pečlivě vybrané suroviny. Díky tomu mají produkty vynikající chuť, za kterou se zákazníci rádi vracejí.

Malý řeznický krámek v srdci pražského Braníku na první pohled zaujme krásným interiérem a také ochotným personálem, který vždy rád poradí ohledně výběru správného masa. Rodinné řeznictví vedené pod taktovkou bratří Absolonů funguje již pět let.

…a tak se ze mne stal šťastný řezník!

Rodina má obchod s masem v krvi. „Můj dědeček obchodoval s koňmi v 50. letech minulého století. Po válce byl veden jako účastník druhého odboje, proto mu jako jednomu z mála bylo dovoleno podnikat. U fochu zůstal i můj táta, který začal v 90. letech vedle koní obchodovat i s prasaty a skotem,“ vysvětluje rodinou tradici řezník Zdeněk Absolon. „Já jsem původně studoval filozofii a sociologii, záhy jsem ale zjistil, že bez koukání do knížek školu nevystuduji. Takže teď je ze mne šťastný řezník, a ne nešťastný sociolog,“ směje se Zděnek Absolon. Místo studia vysoké školy se tedy přidal k bratrovi, který byl již ostřílený řezník a vlastnil bourárnu masa. „Práce to byla krásná, ale namáhavá. Když jsem pak zjistil, že se v Braníku uvolnilo řeznictví, kam kdysi táta dodával maso, chytil jsem příležitost za pačesy a společně s bráchou jsme se pustili do našeho největšího firemního dobrodružství,“ popisuje Zdeněk Absolon. Řeznictví vyniká osobním přístupem a kvalitními produkty, které odebírají z českých chovů. Na rodině je vidět, že práce je opravdu jejich koníčkem a přistupují k ní poctivě a s láskou. Všechno maso si sami vybírají, bourají i staří. Ve firmě pracuje celá rodina, vedle Zdeňka Absolona, také jeho bratr, táta, máma, strýc, manželka a švagrová. „A nemůžu zapomenout na svého osmiletého syna Toníka, který chce být také řezník,“ usmívá se Zdeněk Absolon.

Na začátku byla dršťková

Zákazníci se do řeznictví nehrnou jen pro voňavé šunky či maso na gril. Bratři Absolonové začali vyrábět také vlastní hotová jídla, která zavařují do sklenic, aby dlouho vydržela. „Já miluji dršťkovou polévku. Manželka mi ji ale dlouho odmítala uvařit, protože její příprava zabere až osm hodin. A v tom se mi v hlavě zrodila ta kacířská myšlenka! Takových lidí, jako jsem já, musí být víc. Co kdybychom začali dršťkovou vyrábět a zavařovat do sklenic?“ vysvětluje Zdeněk Absolon. Od myšlenky nebylo daleko k činu, a tak začali společně s manželkou a mámou zavařovat nejrůznější hotová jídla a založili značku Pořádně ve sklenici. Pestrý repertoár nyní čítá téměř dvacítku výrobků. Pochutnat si můžete na hotových jídlech, jako je guláš, zmíněná dršťková polévka nebo rajská s masovými koulemi, ale také na lahodných masových vývarech, paštikách, sádle, výpečcích či pomazánkách.

Podle starých rodinných receptur

„Hotovky mají u nás velký úspěch. Je to skvělá alternativa teplé večeře, která vám ušetří čas, když nechcete jíst mraženou pizzu nebo něco z rychlého občerstvení,“ říká Zděněk Absolon. „Pro nás jsou klíčové kvalitní suroviny, na kterých si dáváme záležet. Zároveň stavíme na receptech našeho dědečka, který za minulého režimu pracoval v kavárně Slavia a jeho receptury se v naší rodině dědí,“ říká Zděnek Absolon. Koncept značky Pořádně ve sklenici si zakládá především na individuálním přístupu. Každý kus je originál a je mu věnována důsledná péče. A to jak v tom, co je uvnitř, tak i v tom, co je zvenku. Etikety a vázání sklenic má na starost babička Boženka, která má vystudovaný krasopis.

Oceněný selský guláš

I díky tomuto přístupu získal výrobek Selský hovězí guláš ocenění Středočeská Regionální potravina. „Z výhry mám velkou radost a bylo to pro nás milé překvapení. Myslím, že jsme ocenění dostali díky souhře nepatrných detailů, které vytvářejí unikátní chuť našeho guláše,“ říká Zdeněk Absolon. Nyní se chce soustředit hlavně na udržení standardu kvality, který si vytyčili. Velkolepé plány na expanzi řeznictví opustil. „My nejsme žádná velkovýroba, chci mít své výrobky plně pod kontrolou. Není pro mě nic hezčího než ten pocit zadostučinění, když se k nám znovu vrátí spokojený zákazník,“ usmívá se Zdeněk Absolon.

Ocenění Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství farmářům a výrobcům potravin do 250 zaměstnanců na základě celorepublikové soutěže. Tímto zelenomodrým logem se ročně proto může pyšnit pouze kolem stovky nových výrobků. Regionální potravina, to jsou lokální produkty, znovuobjevování čistých chutí původních potravin a udržitelnější životní styl. 

Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Fotogalerie