Stylista slavných Lukáš Macháček promluvil o módních prohřešcích Čechů. Jinakost se u nás stále nenosí




Známý český módní návrhář a stylista Lukáš Macháček je v neustálém shonu. Přes nabitý pracovní program si však udělal čas a po delší době vyrazil do společnosti na závěrečný koncert hudební tour glorchestra v pražské Roxy, kde jsme ho stihli krátce vyzpovídat.

„Měl jsem sice náročný pracovní den, ale tuhle příležitost jsem si nemohl nechat ujít. Byl to příjemný večer. Mile mě překvapila atmosféra, kterou glorchestra v klubové podobě získala. Já osobně totiž poslouchám cokoliv, co mě během prvních tónů zaujme, a spojení živého orchestru s moderními hudebními žánry funguje opravdu skvěle,” svěřil se Lukáš Macháček.

Lukáš je známý především svými jednoduchými a minimalistickými modely v kontrastu s promyšlenými detaily, které pravidelně a rády oblékají i české VIP, mezi jinými zpěvačka Monika Bagárová, herečka Hana Vagnerová nebo manželka českého premiéra Monika Babišová.

„V drtivé většině mě osloví tyto osobnosti samy, což je pro mě samozřejmě tou největší odměnou. I tak však s týmem pečlivě vybíráme ty, které modely vynesou, a ne všechny schválíme. Každá spolupráce je opravdu odlišná a ušitá klientovi přímo na míru,” prozradil Lukáš.

Nejvíc jej baví tvorba právě na velké události typu KVIFF nebo MBPFW, které si žádají večerní šaty nebo promyšlené kostýmy. Zatímco některé návrhy připravuje týdny, dny, někdy dokonce jen pár hodin před akcí, vždy si je jistý svým výběrem.  „Jsem pyšný na každou práci, ve které se klient cítí být sám sebou, což ukazuje ve výrazu tváře, v držení těla i v celkovém chování. To je ta známka úspěchu, kdy šaty nezastíní nositele, ale jen podtrhnou jeho osobnost,” dodává.

V Česku však vidí v oblékání stále značné nedostatky. „Čechům stále nedokážu odpustit jednu zásadní věc, a to jsou ponožky v sandálech, tedy pokud to není vysloveně fashion záměr. Dále mi vadí zašité rozparky u kabátů nebo neodlepené cenovky na podrážkách bot,” stěžuje si.

Vyjádřil se také k večerním outfitům celebrit na události Český slavík 2021. „Stále narážím na to, že české hvězdy ve finále, když má padnout kosa na kámen a mají ukázat jinakost, stáhnou ocas a raději zvolí jistotu v podobě klasiky. Setkal jsem se s tím i letos. Ovšem najdou se i světlé výjimky,” dodává s jistou dávkou diplomacie mladý český návrhář.