Tipy na výlety s dětmi: Muzeum loutek, Kočičí hrádek nebo opravdové Peklo!




V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi naleznete ukázky loutkářského umění jak z naší republiky, tak i z celého světa. Sbírka je rozdělena na několik částí, samotných loutek můžete napočítat přes 10 tisíc. Nejstaršími loutkami jsou marionety z 19. století. Další částí sbírky je scénografie např. s rekvizitami a dekoracemi. Muzeum vychází dětem vstříc, nové herny a interaktivní prvky uvítají nejen děti, ale i jejich rodiče. Muzeum spravuje i velký archiv různých programů, pozvánek a plakátů k představením, rukopisů her, korespondenci loutkářů, fotografií, tematických publikací, videozáznamů apod. Muzeum sídlí od roku 1972 v Břetislavově ulici v historické budově s názvem Mydlářovský dům. Dominantou budovy je minaretové dvojvěží, které uvidíte z druhé strany, než je vchod do muzea. Doporučujeme prohlídku nejen expozic muzea, ale i krásné architektury této stavby.

Peklo Čertovina

K naprosto nevšednímu zážitku pro děti i dospělé patří bezesporu návštěva pekla. Peklo Čertovina, které naleznete cca 2 km od Hlinska, láká na prohlídkové okruhy, do místní pekelné restaurace, herny, vinárny, na dětské hřiště nebo do prodejny čertovských suvenýrů. Stavba je světovým unikátem. Nejen nadzemní část je výjimečná svým vzhledem, ale i pekelné podzemí stojí za návštěvu. To vás teprve dovede k naprostému úžasu. Podzemní část sahá do hloubky 12 m a vedou tudy stovky metrů chodeb a jeskyní. Všude narazíte na pohádkové čerty, kteří vás vtáhnou do děje a života místních pekelníků. V čertovské škole nebo kuchyni se budete cítit jako doma. Ke vzniku pekla se váže i legenda, kterou se dozvíte při návštěvě této atrakce. Pokud se nebudete moci pekla nabažit, můžete se zde i ubytovat. V Hotelu Kocourkov jsou tematické pokoje a apartmány. V nabídce je i chaloupka pod peklem nebo přímo samotné Luciferovo doupě.

Kočičí hrádek

Zmenšenina středověkého hradu je velkým lákadlem pro děti už od přelomu 19. a 20. století. Pro zámecké děti ho tehdy nechala vystavět kněžna Vilemína Auerspergová. Tato romantická ministavba stojí na kamenném podloží v lese nedaleko státního zámku Slatiňany, k níž vede hned několik turistických cest. Území, na kterém hrádek stojí, bylo v roce 1996 vyhlášeno památkovou zónou

Pokud zavítáte do Slatiňan, můžete navštívit např. i rekreační lesy Podhůra s lanovým parkem a rozhlednou Bára, které se staly oblíbeným místem pro rekreaci a aktivní odpočinek.

Expozice dřevěných hraček v Hlinsku

Tato stálá expozice dřevěných hraček pana Zdeňka Bukáčka a pana Karla Makovského se nachází v podkroví Turistického informačního centra Hlinsko. Nejedná se o žádné velké muzeum, jen byl využit volný prostor v podkroví nad informačním centrem pro připomenutí, že Hlinecko má dlouholetou a stále trvající tradici výroby dřevěných hraček. Je to malá výstavka děl současných autorů a také několika zapůjčených exponátů z místního muzea. www.hlinsko.cz Na čtyřech informačních panelech se dozvíte i něco z historie výroby dřevěných hraček ve zdejším regionu. Pro zájemce je možnost zhlédnout dva krátké dokumenty o výše zmíněných hračkářích. Pro děti je v prostoru připravena malá detektivní hra. Pokud ji zvládnou, odnesou si na památku malý dárek. Návštěvní doba je totožná s otevírací dobou informačního centra.

Betlém a Veselý Kopec

Muzeum v přírodě Vysočina se skládá ze dvou expozic. První naleznete přímo ve středu Hlinska. Jedná se o Památkovou rezervaci Betlém, ve které byl zachován kompaktně vyhlížející soubor lidových staveb, převážně roubených chalup. Z původního počtu se zde zachovalo téměř 30 domků, na kterých si můžeme přestavit, jak to zde vypadlo před 200 lety. Betlémská náves je každoročně místem konání několika akcí, kde část z nich je věnována dětem. Druhou expozicí je skanzen Veselý Kopec vzdálený 8 km od Hlinska. Zde si můžete také prohlédnout lidové stavby. Ty sem ale oproti Betlému byly přeneseny ze širokého okolí a vytvořily až na místě celek, připomínající malou vesničku.

Fotogalerie