Užijte si čas adventní a nechte se okouzlit atmosférou Vánoc




Advent je magickým obdobím, každý týden zapalujeme jednu svíčku, které nás postupně posunují blíž k nejoblíbenějším svátkům. Abyste se nadechli pravé vánoční atmosféry a užili si čekání na Vánoce, můžete vyrazit na vánoční trhy, výstavy nebo si prohlédnout vánoční expozice. Kam se vypravit za kouzlem Vánoc?

Andělské adventní neděle v Litomyšli

Zámecké návrší v Litomyšli je kouzelné místo, na které se slétají andělé, a to obzvlášť v době adventní. Svůj domov mají v piaristickém chrámu, kde návštěvníka provázejí Ježíšovým příběhem a o Vánocích stráží desítky betlémů i program Andělských adventních nedělí. Ten bude letos opět plný koncertů, pohádek, světel, ohňů a provoněný gurmánskými specialitami. Od pokladny kostela startují komentované prohlídky města, pořídíte zde vstupenku na Andělskou vyhlídku i do expozice Andělé na návrší.  Na první adventní neděli 28. 11. 2021 se zde bude v 17:00 hodin slavnostně rozsvěcovat Vánoční strom.

Před chrámem začíná každou neděli od 13 hodin gurmánský trh a koncerty na andělském pódiu. Děti se mohou těšit na pohádky v Nové městské síni, vánoční tvoření pro rodiče s dětmi v zámeckém infocentru, Andělčino putování, zimní dětskou hernu v muzeu i na živá zvířátka. První andělský víkend můžete zavítat do jízdárny na velkou výstava RC modelů auto.  Druhý andělský víkend bude Zámecké sklepení opět v moci pekelné.  Do Zámeckého sklepení se vrací také velmi oblíbená prodejní výstava českých vánočních ozdob.

Další novinkou je Andělská dárečkárna. V sálu zámeckého pivovaru se sejdou prodejci, kteří budou mít za úkol usnadnit vám vymýšlení a pořízení vánočních dárků pro vaše blízké.

Více informací na webu: www.andelskalitomysl.cz

Za vůní perníku do Pardubic

V Pardubicích budou probíhat tradiční vánoční trhy, na kterých si můžete nakoupit rozmanité zboží, pořídit dárky nebo ochutnat vánoční dobroty. Po celou dobu adventu bude navíc možné prohlédnout si vánočně vyzdobené město z výšky. Pro veřejnost bude otevřena Zelená brána, která je významnou dominantou města se zajímavou historii, je jedinou dochovanou částí opevnění města ze 16. století. Zavítat můžete také do Východočeského muzea v Pardubicích, které sídlí v místním zámku. Nádvoří rozzáří vánoční strom, bude zde k dispozici fotokoutek vytvořený z kouzelných historických pohlednic.

O adventních nedělích bude za příznivého počasí rozšířena otevírací doba zámeckých valů. Valy jsou přírodní oázou v centru města a na procházce po nich tak budou moci návštěvníci pohlížet na rozsvícené město a Tyršovy sady.

I letos se mohou obyvatelé i návštěvníci těšit na akci „Advent s vůní perníku“. Po celý advent bude možné v místních kavárnách a cukrárnách ochutnávat perníkové speciality. Poznáte je podle vylepeného označení na vstupních dveřích a zapojené kavárny naleznete také na novém webu www.adventsvuniperniku.cz.

Vánoce na Veselém Kopci

Muzeum v přírodě Vysočina připravuje tradiční výstavu s názvem Vánoce na Veselém Kopci. Nahlédnete do vánočně vyzdobených chaloupek a seznámíte se s tím, jak slavili Vánoce naši předci, jaké ozdoby věšeli na stromeček, jak vypadala štědrovečerní hostina, jaké dárky děti pod stromečkem našly a také se dozvíte, jaké zvyky se dodržovaly v rodinách našich praprababiček. Nahlédnete také pod ruce šikovných řemeslníků, kteří předvedou výrobu předmětů, které provázely vánoční čas v minulosti.

www.nmvp.cz/vysocina/program/vanoce-na-veselem-kopci1

Fotogalerie