Abstinující alkoholička pomáhá dalším alkoholikům




Po úspěšném půlroce zkušebního provozu se slavnostně otevřelo centrum pro léčbu závislostí Alkos. Za jeho vznikem stojí Michaela Duffková, autorka knih Zápisník alkoholičky a Zápisník abstinentky, držitelka ceny Magnesia Litera a abstinující alkoholička, která se rozhodla lidem se závislostmi pomáhat systémově. Kmotry nově otevřeného centra jsou Dana Batulková, Eva Burešová, Honza Dědek a Martin Písařík. 

Průměrně za minulý rok každý Čech vypil 135 litrů piva. To je hodnota, která nás staví na první místo na světě, 28 litrů před druhé Rakousko, a přesto je to nejnižší roční průměr za posledních 60 let. Tohle prvenství s sebou nese i mnohá negativa. Své o tom ví i Michaela Duffková, která o vlastním boji s alkoholem začala psát blog, za který v roce 2019 získala cenu Magnesia Litera. „Psát blog mě napadlo chvíli po léčbě. Na internetu jsem hledala příběhy alkoholiků, ke kterým bych se mohla nějak vztáhnout, žádné jsem ale nenašla a přišlo mi, že jsem snad jediný člověk na světě s tímhle problémem. A to jsem svým blogem chtěla změnit. Aby si už ti, co budou hledat po mě, nepřipadali sami,“ vzpomíná Michaela Duffková, zakladatelka centra Alkos.

Úspěch blogu a následně vzniklé knihy byl pro Michaelu odrazovým můstkem k vyšším cílům. Jako někdo, kdo se během života ocitl na obou stranách barikády, měla Michaela při realizaci projektu Alkos velkou výhodu. Impulsem k založení centra nebyla jen její vlastní zkušenost s alkoholem i léčbou, ale i ztráta tatínka, který neléčenému alkoholismu podlehl. Oporou na nejednoduché cestě byl Michaele i její manžel, Ondřej Duffek. „Míšino těžké období nás posílilo jako lidi i jako partnery. Nelituji toho, naopak to beru jako cennou životní zkušenost,“ vysvětluje manžel Michaely, Ondřej.

Nebylo tomu daleko, a známý moderátor a novinář Honza Dědek mohl být dle jeho slov také klientem centra Alkos. „Vlastně asi neexistuje situace, která by se nedala podlít několika skleničkami. A já to dělával často a rád, úplně chápu tu přitažlivost alkoholu, když se potřebujete na chvíli vzdálit od svých problémů,“ přiznává moderátor pořadu 7 pádů Honzy Dědka. „Před rokem jsem se rozhodl nepít. Přešly Vánoce, Silvestr, narozeniny, dovolená a řada stresových situací, ale zatím jsem neměl pocit, že by kterýkoliv z těchto okamžiků vyžadoval alkohol. Radu sice nemám, ale za ten suchý rok jsem si uvědomil, že ze všeho nejvíc záleží na tom, jak si to člověk nastaví v hlavě. Mám pocit, že kdybych nezabrzdil, k čemuž mimo jiné pomohla i právě knížka Michaely, mohl jsem se dnes v Alkosu léčit já sám,“ svěřuje se Honza Dědek, který si s ostatními kmotry Alkosu vyzkoušel, jak probíhá skupinová terapie, na kterou někteří klienti docházejí i denně v rámci denního stacionáře, který Alkos nabízí jako jednu z variant pomoci.

Mnoho alkoholiků se se svými problémy nesvěří ani nejbližší rodině. Bojí se odsouzení, nepochopení, pociťují stud. Michaela se svým týmem se jim proto v centru snaží nabídnout co nejšetrnější přístup. „Mé oblíbené motto, které mi hodně pomohlo při léčení, je „ne každým kdo bloudí, je ztracen“. Vždy je cesta ven, stačí si říct o pomoc. S našimi klienty se snažíme budovat vztah založený na důvěře a otevřenosti. Ke každému přistupujeme individuálně, protože každý do toho spadl z jiných důvodů. Zároveň se snažíme nabídnout prostředí, ve kterém se budou cítit dobře a bezpečně, ne jako v ústavu, za trest,“ vysvětluje Michaela.

Podpořit centrum přišla i herečka a zpěvačka Eva Burešová. „Když jsem dostala Míšinu knihu poprvé do ruky, měla jsem pocit, že to jsou problémy hrozně vzdálené, že alkoholismus se lidí v mém věku netýká. A pak mi došlo, že je Míša vlastně jen o rok starší než já a najednou ta realita mnohem blíž, než jsem si myslela. Nikdy jsem neřešila problémy alkoholem, jsem si ale moc dobře vědomá, jak reálná hrozba to je. Obzvlášť u nás v Čechách je nepít vlastně divné a když odmítnete skleničku, lidi se vás hned ptají, jestli jste v pořádku, jestli nejste nemocná, nebo těhotná,“ hodnotí Týna ze seriálu Slunečná, která na křtu pronášela slavnostní přípitek. V tom samozřejmě nebyla ani kapka alkoholu, jen výtažek z kvalitního čaje a bylinek. Zajistila ho česká firma Samurai Shot, která připravuje nealkoholické alternativy jak k „panákům“, tak sektům a klade důraz na kvalitní ingredience. Povzbuzeni o bublinky s kofeinem symbolicky přestřihli kmotři pásku a otevřeli tak centrum Alkos veřejnosti.

Křestem centra v malebné vile za Prahou se začíná psát historie místa, které si klade za úkol nabídnout lepší životní alternativu lidem se závislostí a pomoci jim postavit se zpátky na nohy. „Konečně mám pocit, že můžu lidem pomoct reálně, nejen virtuálně, to už mě v jednu chvíli ubíjelo. Máme na to v Alkosu všechny nástroje, takže stačí, aby klient chtěl,“ říká abstinující alkoholička a zakladatelka centra Alkos, Michaela Duffková.

Centrum Alkos pomáhá lidem se závislostmi. Více se dozvíte na www.centrumalkos.cz

FOTO: Alkos

Fotogalerie