Šumperské Blues Alive slaví 25. výročí. S legendami chicagského blues, poctou Bobu Dylanovi i knihou rozhovorů




Mezinárodní festival Blues Alive v Šumperku, největší středoevropská přehlídka blues, oslaví od 11. do 13. listopadu dvacátý pátý ročník. Během tří hlavních festivalových večerů vystoupí přední americké hvězdy a držitelé prestižních cen Blues Music Awards i mladé mezinárodní naděje. Bohatý doprovodný program vzdá koncerty i debatami poctu Bobu Dylanovi, nabídne sólové písničkáře v H - clubu a čtvrtstoletí festivalu připomene výstava fotografií i křest knihy rozhovorů a fotografií z jeho historie.

K hlavním zahraničním jménům letošního ročníku patří jedna z klíčových kapel chicagského blues posledních více než třiceti let Lil´ Ed & The Blues Imperials, jedna z největších harmonikářských hvězd historie Rick Estrin s kapelou The Nightcats a legenda chicagského blues, zpěvák a kytarista John Primer. Oba posledně jmenovaní jsou čerstvými držiteli ocenění Blues Music Awards - Rick Estrin & The Nightcats byli vyhlášeni Kapelou roku a John Primer Umělcem roku v tradičním blues.

„Kapela Lil´ Ed & The Blues Imperials hraje po celou dobu v nezměněné sestavě, z čehož plyne mimořádná sehranost. Není divu, že má na kontě sedmnáct nominací na Blues Music Awards, převážně v kategorii Nejlepší kapela roku, z nichž dvě proměnila ve vítězství,” říká na úvod dramaturg festivalu Ondřej Bezr. V čele kapely stojí fenomenální slidekytarista Lil´ Ed, který se svoji skvělou hráčskou techniku naučil přímo od legendárního J. B. Hutto, který byl jeho strýcem. „Pro jejich hudbu jsou typické gejzíry energie, skvělá pódiová show a samozřejmě mistrovské hráčské výkony především frontmana Lil´ Eda,” dodává Bezr.

Rick Estrin & The Nightcats se právem může označovat Nejlepší bluesovou kapelou tohoto roku. Ocenění získali nejen letos, ale i v roce 2018, a její frontman byl tehdy vyhlášen nejlepším mužským představitelem tradičního blues. Rick Estrin je jednou z vůbec největších harmonikářských hvězd historie. „Je přímým nástupcem generace mistrů, jakými byli Sonny Boy Williamson II nebo Little Walter. V jeho hudbě se stýká láska k hluboké tradici mississippského a chicagského blues, ale ve stejné míře také k tanečnějšímu jump blues Louise Jordana nebo pódiové odvázanosti a vokální originalitě Caba Callowaye,” líčí Ondřej Bezr.

V osobnosti šestasedmdesátiletého kytaristy a zpěváka Johna Primera přijíždí do Šumperka nejen jedna z největších stále hudebně aktivních legend chicagského blues, ale také zásadní představitel žhavé současnosti tohoto žánru. „Na Blues Music Awards vedle zisku letošního ocenění byl Primer v minulosti v různých kategoriích nominován už dvanáctkrát, jednou zvítězil a dvě další vítězství si může připsat z doby, kdy byl hráčskou oporou skupiny Magic Slim & The Teardrops,” doplňuje Ondřej Bezr.

Vedle nich v Šumperku zahrají například americký kytarista Kirk Fletcher, britský zpěvák Pat Fulgoni s formací Blues Experience, americký pianista Bruce Katz s britským harmonikářem a zpěvákem Gilesem Robsonem, holandský zpěvák a kytarista Hans Theessink, švédští Black River Delta, proslulí drsným bluesovým zvukem, a Marcus Bonfanti Band v čele s brilantním bluesrockovým kytaristou Marcusem Bonfantim, frontmanem legendárních Ten Years After. V Šumperku tuto sestavu doplní skotský pianista, zpěvák a skladatel Paddy Milner.

Letošní Blues Alive také připomene bohatým programem osmdesáté narozeniny Boba Dylana. „Dylanovská linka se potáhne všemi dny konání festivalu a bude to největší letošní oslava jeho narozenin. Spolupracujeme na ní s organizátory každoroční akce Dylan Days, kteří ji před dvaceti lety začali pořádat v Daňkovicích na Vysočině, poslední léta se koná v pražském kulturním centru Kaštan,” dodává dramaturg Ondřej Bezr. Oslava kulatin zahrne hostování Dylanova bývalého bubeníka Winstona Watsona na speciálním „dylanovském” koncertě Roberta Křesťana a Druhé trávy, výstavu Mně se líbí Bob! s podtitulem Bob Dylan a jeho stopy v českých zemích a přilehlém okolí, dvě přednášky Elijaha Walda, autora do češtiny přeložené knihy Dylan se dal na elektriku!, kolokvium s českými znalci jeho díla i blok s dylanovskými písněmi v podání Jardy Svobody z kapely Traband, Vladimíra Merty, Jana Řepky a skupiny Broken Harp Jana Sobotky.

Festival Blues Alive slaví také v roce 2021 pětadvacáté výročí svého vzniku. Za tu dobu na jeho pódiu stály desítky špičkových umělců z celého světa, zvláště pak z kolébky bluesové hudby, Spojených států amerických. Kniha Blues Alive 25, kterou editorsky uspořádal dlouholetý dramaturg festivalu a hudební publicista Ondřej Bezr, se ohlíží za touto slavnou historií ve dvou rovinách. Jednak prostřednictvím rozhovorů s pětatřiceti umělci, které přímo na místě konání pořídili v průběhu let známí čeští hudební publicisté Milan Tesař, Michal Bystrov, Michal Pařízek či Jan Sobotka. V jejich hledáčku uvízly takové hudební celebrity několika generací jako například Louisiana Red, Hubert Sumlin, Shemekia Copeland, Lucky Peterson, Otis Taylor, Jonny Lang, Fantastic Negrito, Joan Osborne, Ana Popović, Joe Louis Walker, Kenny Neal nebo Lizz Wright. Druhou vzpomínkovou linií pak jsou desítky fotografií, připomínajících festivalové dění na hlavním pódiu i mimo něj. Jejich autory jsou fotografové, kteří od začátku s festivalem spolupracují, Ivan Prokop, Tomáš Turek, Martin Siebert a další. „Kniha Blues Alive 25 je nejen milou vzpomínkou pro ty fanoušky, kteří svou účastí festivalové dějiny spoluutvářeli, ale zároveň zcela unikátním, výhradně z domácích zdrojů vzniklým pohledem na současnou světovou scénu bluesové a související hudby,” uzavírá Ondřej Bezr.

Vstupenky na celý festival jsou již vyprodány. Více informací o účinkujících najdou zájemci na www.bluesalive.cz.

Fotogalerie