Céline Dion dorazí v listopadu do kin jako Aline Dieu ve filmu Hlas lásky




V polovině listopadu dorazí do českých kin snímek, který potěší všechny příznivce zpěvačky Céline Dion. Film Hlas lásky je sice životem kanadské superhvězdy volně inspirován, skalní příznivci v něm ale jistě najdou mnohé ze života Céline. Zpěvačku ztvárnila sama autorka scénáře a režisérka filmu, francouzská herečka, zpěvačka a režisérka Valérie Lemercier.

„I já jsem velkou část svého života strávila na jevišti, v divadlech, v šatnách. Vím, co jsou dlouhé štace, jídla spolykaná před zrcadlem, potřeba zaplnit prostor, mít každý večer svůj hlas a tělo, které mě nezklamou. Cítila jsem vřelost publika i samotu, která přichází po představení,“ vysvětlila představitelka hlavní role, scenáristka a režisérka v jednom, která také jako Céline Dion pochází z mnoha dětí a cítí i mnohá další propojení s touto osobností.

Když před čtyřmi roky vyřkla nahlas, že by chtěla svůj další film natočit právě o této zpěvačce, nemyslela to příliš vážně. Její okolí ji však podpořilo, a koprodukční film, který vznikal ve čtyřech zemích, nakonec natočila. „Měsíce jsem ve dne, v noci sledovala, četla a poslouchala spoustu věcí o Céline,  o jejím manželovi a nakonec o její rodině a zejména o trojici, která se stala mými novými přáteli. Chtěla jsem vyprávět světu o síle její rodiny, zázemí, které jí vždy pomohlo udržet nohy na zemi,“ svěřila se Valérie Lemercier.

„Psát scénář jsem začala asi po roce čtení a rešerží. Nejprve jsem hlavní postavě říkala Céline. O šedesát stran později se k projektu připojila Brigitte Buc, se kterou jsem pracovala už na komedii Taková normální královská rodinka. Přesvědčila mě, abychom křestní jména změnili. Tím se vše odblokovalo. Díky Aline zachováváme realitu, ale mohli jsme si svobodně vymýšlet detaily, jako zásnubní prsten v kopečku zmrzliny nebo staré boty, které jí matka půjčila na první konkurz, což vysvětluje tisíce párů bot, které později má ve svých šatnách. Nechala jsem se vést svým instinktem,“ dodala režisérka.

 

Ústřední linku příběhu tvoří láska Aline a jejího partnera. „Céline s Reném se našli. Přišla do jeho života právě ve chvíli, kdy se chystal opustit kariéru producenta. Objevil ji a ona ho zachránila. Zastavil svůj dům, aby zaplatil její první album. Každému umělci bych přála partnera, jako byl on. Říká se, že je lepší, aby pár nepracoval ve stejné oblasti. Ale věřte mi, že každý zpěvák by měl rád svého Reného po svém boku. Lidé si z nich dělali legraci, z jejich věkového rozdílu, z umělého oplodnění, mysleli si, že ji přinutil pracovat. Ale on měl velkolepé vize a ona byla velmi ambiciózní. Který umělec a hlavně která žena strávila celý život s jedním mužem?“ vysvětlila Valérie Lemercier, která před Hlasem lásky natočila pět dalších filmů.

I přesto měla a má k Céline DIon velkou úctu. „Nepokoušela jsem se ji napodobit. Ani její výrazný přízvuk. Sekvence z koncertů jsme natáčeli v Palais des Congrés, Palais des Sport nebo v divadlech na předměstí Paříže. Nikdy bych se neodvážila zazpívat v Québecu před québeckým komparzem se svým příšerným akcentem! Místo mě ve filmu zpívá úžasná Victoria Sio, jejíž interpretace písní Céline mě ohromily,“ dodala s tím, že tohle téma všechny nadchlo. „Célinin humor a životní síla byla inspirací pro nás všechny…“

Snímek uvede do českých kin Bioscop od 18. listopadu.

Fotogalerie