Podívejte se s námi na to, jak vznikají panamské rumy Abuelo




Rumy Abuelo jsou známé po celém světě díky své vynikající chuti a vysoké kvalitě, pro kterou si jich cení nejen konzumenti, ale také profesionálové a odborníci na slovo vzatí. Podívejte se s námi pod pokličku výrobních procesů a objevte tajemství těchto unikátních panamských rumů z rodinné palírny Varela Hermanos.

Rumy Abuelo pochází z Panamy, země střední Ameriky, která leží mezi Kostarikou a Kolumbií. Právě zdejší klima, které je po celý rok horké a vlhké, poskytuje ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny, ze které se rumy vyrábí. Podloží v kraji Herrera je navíc díky specifickému složení z jílu a vulkanické půdy velmi úrodné a bohaté na živiny. To vše podpořilo španělského přistěhovalce, Dona José Varelu, ve splnění svého podnikatelského snu – založení vlastní palírny na výrobu rumu. A tak v roce 1908 otevřel vůbec první panamský cukrovar na zpracování cukrové třtiny, a sice ve městě Pesé v úrodné provincii Herrera. Na přelomu 20. a 30. let rozšířil Varela svůj cukrovar o lihovar, a mohl tak započít s vlastní výrobu panamského rumu. Nedlouho po svém založení se z palírny Varela stal největší výrobce likérů v Panamě a jeho výrobky se staly velmi oblíbené nejen pro své chuťové vlastnosti, ale také pro mimořádnou kvalitu surovin a pečlivý výrobní proces. Rodinná palírna Varela funguje již po třetí generaci a v současnosti její produkty zaujímají celých 90 % panamského trhu s likéry.

A jak se vlastně rumy vyrábí?

Rumy se vyrábí z cukrové třtiny, a to nejen z melasy či třtinové šťávy, ale i ze třtinového medu. Z hlediska výroby rumů jsou nejdůležitější tři fáze: fermentace, destilace a zrání. Fermentace je započata smícháním třtinové šťávy či melasy s čistou vodou a kvasinkami. A protože je kvalita vody naprosto zásadní, palírna Varela ji čerpá z vlastních přehrad. I kvasinky pěstuje palírna zcela vlastní – a to speciální ze sladkého ananasu. Právě díky nim získává rum unikátní charakter. Proces fermentace trvá až 48 hodin metodou kontinuálního kvašení, která propůjčuje rumům Abuelo jemná aromata.

Po fermentaci přichází na řadu destilace. K tomuto procesu používá palírna Varela destilační kolony, které jsou vyrobeny z nerezové oceli. Destilace připravuje rumy na následné zrání a staření v sudech. Po destilaci jsou rumy stařeny v sudech od producentů americké whisky, které mají objem 200 l –  v palírně Varela se jich nachází na 100 000, takže při plném provozu může zrát najednou až 20 milionů litrů panamského rumu.

A slyšeli jste někdy o andělské dani? Tak nazývají palírníci procentuální úbytek tekutiny ze sudů během procesu staření a zrání. Ročně se v palírně Varela odpaří ze sudů až 10 % rumů – a to především díky panamskému podnebí, které urychluje proces zrání.