Slyšeli jste už o syndromu pánských sprch?




Slyšeli jste již o syndromu pánských sprch nebo také o syndromu malého penis, který je v anglicky mluvících zemích známý jako men shower syndrome? Tvrdí se, že je vcelku rozšířený a trpí jím každý čtvrtý muž. Podle většiny sexuologů, psychologů i psychoterapeutů spíše jde o určitou posedlost mužstvím a jakákoli odchylka, především ve velikosti úzkostlivě přehání a v sobě pak dusí pocity méněcennosti.

Muži se především obávají partnerek, že jejich odlišnosti je mohou až diskvalifikovat v jejich sexuálním životě. Nejčastěji se do sebe, jinak ostřílení pánové, noří a přivolávají si psychickou rozladu při srovnávání svého mužství na toaletách, šatnách, saunách a ve sprchách, všechna místa, kde jsou nazí. Někteří se nedokáží ubránit civění na choulostivé partie druhých mužů a neodradí je ani trapnost tohoto pohledu. V moment, kdy zjistí, že jejich dispozice nejsou tak dobré jako těch ostatních, mají strach, aby někdo neviděl jejich vlastní penis. Časem se stávají posedlí měřením své chlouby, a to v klidu a při erekci. Velmi často vyhledávají na internetu dobré rady a někdy utrácí nehorázné prostředky ve víře, že se jejich stav, tedy délka, zlepší.

A jaká je opravdu účinná léčba? Nejvhodnější je psychoterapie. Ale může jít i o metody a praktiky, které vedou k optickému prodloužení, jako je ostříhání pubického ochlupení, posílením břišních svalů a svalů pánevního či zhubnutím.

Malá statistika: V klidovém stavu měří mužský pohlavní úd od 4 cm do 12 cm, v průběhu ztopoření dosahuje průměrné délky 16 cm. Velikost penisu v erekci se dále u mužů dělí následovně: 25% měří méně než 14 cm, 45% měří mezi 14 a 16 cm, 25% měří mezi 16 a 18 cm a jenom 5% měří víc než 18 cm.  O tom, že malá délka mužova chodidla odpovídá i malému penisu se prozatím neprokázala. Často však jejich podprůměrnou velikost prozradí jejich sebevědomí, které je nízké nebo naopak přehnané.


Lenka Žáčková