Febiofest oslaví výročí 10 nejlepšími filmy




U příležitosti 25. výročí vzniku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest se diváci mohou těšit na speciální sekci s názvem Best of. V rámci festivalu tak bude uvedeno deset divácky nejoblíbenějších snímků, které byly v minulosti českému publiku poprvé představeny právě na Febiofestu.

Best of Febiofest

Festival byl založen v roce 1993 a od svého vzniku nabízí ty nejkvalitnější tituly světové kinematografie. Deset z nich, které byly vybrány také na základě více než osmdesátiprocentního hodnocení na filmovém portálu csfd.cz, bude uvedeno v rámci jubilejního ročníku. „Rozhodli jsme se, že nejlepším způsobem, jak oslavit 25 let existence festivalu, bude projekce těch nejoblíbenějších filmů. Tentokrát tedy o jejich kvalitě rozhodli samotní diváci. Ze všech filmů, které se na festivalu kdy promítaly, jsme ve spolupráci s ČSFD vybrali jen ty opravdu nejpopulárnější. Doufáme, že si věrní diváci festivalu přijdou vzpomenout na svoje první setkání s těmito snímky, a že nejen mladé publikum je uvidí poprvé na velkém plátně, jak si zaslouží,“ vysvětlila ředitelka programu Anna Kopecká.

Diváci se tak mohou těšit například na tituly jako Lola běží o život režiséra Toma Tykwera (uveden v roce 1998), Mulholland Drive Davida Lynche (uveden v roce 2001) či Pianista Romana Polanského (uveden v roce 2003). Posledně jmenovaný uvedl svůj film na Febiofestu osobně před 15 lety a rozhodně stojí za zmínku, že letos se v sekci Masters objeví jeho novinka – drama Podle skutečné události.

Divácká porota

I v letošním roce udělí cenu Grand Prix třiatřicetičlenná porota složená z filmových fanoušků. Porotcem se může stát kdokoliv ve věku od 15 let, jedinou podmínkou je v době konání festivalu (tedy od 15. do 23. března 2018) navštívit určená filmová představení a následně je bodově ohodnotit. Stejně jako každý rok bude porotě předsedat čestný předseda z řad známých osobností (v minulosti např. Miroslav Ondříček, Theodor Pištěk či Dagmar Havlová). Zájemci o členství v porotě se mohou hlásit na webových stránkách festivalu www.febiofest.cz do 25. února 2018.

Divácké akreditace

Letošní ročník nabízí nově také divácké akreditace, které mohou být třídenní, pětidenní či devítidenní (tedy na dobu trvání celého festivalu). Akreditace budou kromě levnějších vstupenek na projekce zahrnovat také vstupy zdarma či se slevou na doprovodný program festivalu, od pětidenních výše potom i slevu na Culinary Cinema a u nejširší varianty také například festivalové dárky a mnoho dalších výhod. Akreditace je možné koupit na webu festivalu od 23. ledna 2018. Držitelé akreditací si budou moci koupit vstupenky už od 8. března od 12 hodin online, běžný předprodej bude dostupný až od půlnoci toho dne.

Více informací: www.febiofest.cz

Fotogalerie