Další body a pódium pro Charouz Racing System: Ve F3 ho ve Spa vybojoval Sargeant




Pátá zastávka šampionátu FIA F3 v belgickém Spa znamenala další úspěch pro Charouz Racing System. Z jednoho nejtěžších okruhů na světě mohla česká stáj odjíždět spokojena. Zejména Logan Sargeant byl hodně vidět a připsal si skvělé třetí místo. Ovšem rozhodně nepropadli ani oba nováčci.

Sargeant se na mokré trati cítil opravdu dobře. Kvalifikaci zakončil jako pátý a už první sobotní závod, který zásadně poznamenal déšť, si dojel pro body. Skončil osmý. To nejlepší přišlo ve druhém závodě. Loterie za safety car mu svědčila, dostal se hned po startu na třetí místo a to nakonec uhájil. 

Další body pak dovezl v neděli za sedmé místo přesto, že se na trati dostal do několika kolizí a měl problémy s pneumatikami. Díky tomuto víkendu si Američan připsal devatenáct bodů a je v elitní desítce průběžného hodnocení jezdců. Český tým drží pěknou šestou příčku.

Dva týmoví nováčci, Zdenek Chovanec a Hunter Yeany, se při svém debutu ve Formuli 3 ocitli v obtížné situaci. Oba se museli velmi rychle přizpůsobit a naučit se zvládat monopost v extrémních podmínkách. Dokázali to solidně a i přes drobné chybičky se Yeany dokázal v prvním závodě posunout o osm pozic kupředu a dojet osmnáctý. Celkově oba piloti těžkou trať zvládli a připsali si cenné zkušenosti. 

Šampionát FIA F3 pokračuje už příští týden na obnoveném okruhu Zandvoort v Nizozemsku. Důležitou proměnnou může opět hrát počasí, ovšem tým prokázal, že se nemusí ničeho bát.

Antonín Charouz, majitel týmu, řekl: Bezpochyby to byl velmi těžký víkend. Déšť ovlivnil všechny závody a jsem velmi spokojený s tím, jak tým vše ve složitých podmínkách zvládl. Jsem také velmi spokojen s výkonem našich jezdců. Logan získal body ve všech 3  závodech, ve druhém navíc přidal pódium. Zdenek a Hunter zažili debut extrémních podmínkách, dokázali zvládnout problémy a  dojeli do cíle. Jsem si jistý, že za týden v Zandvoortu skvělé výkony potvrdíme.“

Logan Sargeant uvedl: „Byl to velmi pozitivní víkend. Naše dosud nejlepší kvalifikace roku v extrémních podmínkách byla základ. První závod byl složitý, ze začátku jsem nic neviděl, ale tempo pak nebylo špatné. Druhá závod proběhl podle plánu. Odstartoval jsem skvěle a vše si pak do konce pohlídal. Třetí závod nebyl úplně v našich rukou, ale celkově to byl dobrý víkend se solidním ziskem bodů. Musíme to potvrdit Zandvoortu. Velké díky týmu jako vždy.

Zdeněk Chovanec vysvětlil: „Bylo to docela obtížné, ale tempo bylo dobré. Ve všech třech závodech byly náročné podmínky, ale přesto jsem se dokázal hodně naučit a pokusil se dostat co nejvíce dopředu. Mám z tohoto víkendu radost a moc se těším do Zandvoortu. Doufám, že nebude pršet.“

Hunter Yeany tvrdil: „Byl to velmi zajímavý víkend se spoustou různých situací. Bylo fajn, že jsem si hned první den v monopostu mohl vyzkoušet jak jízdu na suchu, tak i na mokru. Vzhledem k podmínkám to byl opravdu zábavný víkend, 90% času jsem nic neviděl, přesto se mi v prvním závodě povedlo předjet osm soupeřů. Bohužel v závodě 3 jsme měli problém se senzorem, což se podepsalo na startu a ztratili jsme. Ale celkově jsem měl dobré tempo. Těším se do Zandvoortu, bude to pro mě a tým nová trať. Ale jsem si jistý, že to zvládneme!“

Foto: Dutch Photo Agency

Fotogalerie