Burčákové mýty a pověry. Jak poznat ten nejlepší?




Morava a Čechy jsou jednou z mála oblastí, kde se tato perlivá a nezaměnitelně vonící mok podává. Většinou je k mání na vinobraní, třeba ve Znojmě, Mikulově či Valticích, ale dá se koupit i ve  vinotékách. Ten nejlepší burčák však vždy pořídíte jen u konkrétního osvědčeného vinaře. Důvod je prostý. Burčák již z podstaty nemá rád dlouhý transport a nejlepší chuť má jen pár hodin.

„Dobrý burčák by měl být světlý, mléčný, příjemné vůně a sladší v chuti. Neměl by mít nahnědlou barvu ani kvasinky usazené na dně lahve, nesmí z něj být cítit alkohol a nesmí být ani kyselý,“ vypočítává charakteristiky oblíbeného nápoje hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz. Pokud je burčák již kalný, většina cukru je prokvašená, burčák není svěží a sladký, naopak už má hodně alkoholu (klidně 10 procent). Naopak burčák v nejlepší kondici má jen 3 až 6 procent alkoholu.

Burčák lze připravit z jakékoliv odrůdy révy, ale obvykle se používají odrůdy dozrávající dříve, jako třeba Muškát moravský či Muller Thurgau. Bílý burčák je snadnější na výrobu, navíc modré odrůdy dozrávají později, takže se obvykle setkáváme hlavně s bílým burčákem. A teď slíbených pár zajímavostí, mýtů a pověr. Třeba proč se burčákem nikdy neťuká?

„Burčák je kvasící mošt a je mezi vinaři taková pověra, že pokud si s kvasícím moštem přiťuknete, můžete ho probudit a následné víno se může pokazit,“ vysvětluje Marek Babisz. A přidává další radu týkající se převozu burčáku. „Určitě byste neměli při transportu lahev zcela uzavřít, netřepat s ní a nevystavovat ji vysokým teplotám. Hlavně nenechávat lahev v rozpáleném autě,“ varuje zkušený sommeliér. Výbuch PET lahve je sice výjimečný, ale za určitých podmínek k němu dojít může. Většinou však přehřátý burčák exploduje až po otevření petky. „Uzávěr lahve nikdy neutahujte, vždy ho nechejte lehce povolený tak, aby mohl CO2 unikat z lahve. Pod uzávěrem nechejte vždy volné místo, stačí zhruba deset procent, aby se CO2 a pěna měly kde hromadit,“ přidává Babisz další doporučení.

Občas se říká, že člověk by měl vypít burčáku tolik, kolik má krve, že tím posílí své zdraví. Burčák je sice zdraví prospěšný, ale s jeho množstvím se to nemá přehánět. „I když má burčák nižší obsah alkoholu, obsahuje velké množství CO2, které násobí jeho účinek. Druhým nebezpečím je to, že připomíná spíše sladký mošt, a lidé mají pocit, že ho lze vypít neomezené množství. Opak je ale pravdou, zlom nastává velmi rychle a intenzivně,“ varuje Marek Babisz s tím, že více než litr burčáku za den by rozhodně pít nedoporučoval.
Více o vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz