Dvůr Králové nad Labem: ideální pro letní rodinnou dovolenou




Dvůr Králové nad Labem je jistě neodmyslitelně spjatý především s jednou z největších a nejkrásnějších evropských zoologických zahrad. Ovšem královské věnné město malebného Podkrkonoší nabízí také řadu historických, kulturních a uměleckých památek. Památky přímo ve Dvoře Králové nad Labem si můžete prohlédnout na procházce po Městském památkovém okruhu. Podíváte se k Pomníku Davidova hvězda nebo k dochovaným zbytkům opevnění, projdete se také po náměstí T.G. Masaryka s renesanční Starou radnicí a mariánským sloupem a nahlédnete do tajemství jednoho z našich nejslavnějších rukopisů. Krásné okolí, kterému vévodí barokní hospitál Kuks nebo přehrada Les Království lákají k výletům

Kostel sv. Jana Křtitele a Rukopis královédvorský

Městský památkový okruh vás zavede i do tohoto gotického kostela, který byl vystavěn na místě románského kostelíka. Historicky zajímavou událostí byl nález rukopisu v klenuté kobce kostelní věže. V roce 1817 jej zde „objevil“ Václav Hanka. Tento rukopis byl později označen jako Rukopis královedvorský a i přesto, že byl pravděpodobně falzem, významně ovlivnil kulturní dění v národním obrození. 

Městské muzeum nepotřebuje zimu, aby mělo Vánoce

Tradice výroby vánočních foukaných ozdob začala na Královédvorsku v roce 1931 a přežila dodnes. Tato tradice má své stálé místo v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem. Ozdoby různých tvarů, velikostí a typů jsou zde uložené v důmyslných šuplíkách a skříňkách. Jejich postupné otevírání a objevování barevných unikátních vánočních ozdob se stává nejen hrou pro děti.

Vyzkoušejte si techniku modrotisku

V Městském muzeu se můžete seznámit s technikou modrotisku, kterou u nás provozují dvě poslední modrotiskové dílny. Můžete se zde na chvíli stát návrhářem a vyrobit si svůj vlastní designový kus oděvu. Stačí si přinést bílé oblečení a brána do světa modrotisku je otevřena. A pokud zrovna s sebou nemáte nic k potištění, a přitom máte chuť si techniku vyzkoušet, můžete si zakoupit na pokladně Expozice textilního tisku textilní tašku nebo pouzdro na mobil.

Tyršovo koupaliště: atmosféra 30. let minulého století

Královedvorská plovárna Tyršovo koupaliště vás přenese do 30. let minulého století. Koupaliště přivítalo první návštěvníky v roce 1933, prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, ale z pohodové atmosféry minulých času nic neztratilo. Návštěvníci zde můžou odpočívat ve stínu krásných vzrostlých stromů, k dispozici jsou dva velké bazény a dětské brouzdaliště. Součástí koupaliště je i dětské hřiště, hřiště na volejbal a plážový volejbal, basketbal, nohejbal, stolní tenis či minigolf. V letních měsících je plovárna klidným místem pro celou rodinu. Otevřeno je od května do září.

Areál Žireč

Barokní reál v Žirči se nachází nedaleko Dvora Králové nad Labem. Jeho součástí je také více než 300 let stará bylinková zahrada, ve které zjistíte, jaké bylinky mají léčivé účinky. Navštívit můžete také expozici historie cyklistiky, která se nachází v barokním interiéru sýpky. Rozsáhlá sbírka představí staré velocipedy či závodní kola. Odpočinek po výletu na vás čeká v místní kavárně a její návštěvou podpoříte i zaměstnance chráněných dílen.

Tip jak si zpestřit výlet

Po stopách pokladu královédvorského

Pojďte si okořenit pobyt ve Dvoře Králové nad Labem. Vydejte se s rodinou za pokladem!

Vyzvedněte si u vašeho ubytovatele ve městě, v městském informačním centru či v městském muzeu herní plán a můžete vyrazit na dobrodružnou procházku městem. Pokud vám budou dítka dobře radit a vyluštíte všechny potřebné indicie, naleznete část pokladu Jana Šporka. Odměna za nález pokladu vás nemine.

Zatoulaná zvířátka

Jednoho dne se zvědavá zvířátka ze zoo vydala na výlet do města. Celý den si užívala, honila se kolem kašny na náměstí, vyběhla si na věž kostela (žirafa nemusela), cválala parkem, hrála na schovávanou. Ale když se sluníčko schovalo za kopec Zvičiny, některá už cestu do své ohrádky v zoo zapomněla. Projdeš se městem a pomůžeš zvířátka najít a zachránit?

V městském informačním centru nebo u vybraných ubytovatelů ve městě získáš zdarma herní plán s mapkou a můžeš se vydat na zábavnou procházku městem. Krátká básnička a mapa ti napoví. Pokud odevzdáš vyplněnou tajenku v informačním centru, odměna tě nemine.

Více na https://www.dvurkralove.cz/

Fotogalerie