Průlom v operacích šedého zákalu: ve Zlíně byl poprvé na světě použit nový laser s robotickým ramenem




Česká oční chirurgie patří ve světě ke špičce. Obzvlášť v laserových operacích očních vad je Česko světovým lídrem. Je jedinou zemí, kde se šedý zákal operuje laserem s robotickým ramenem. Vylepšený prototyp laseru výrobce Keranova byl vůbec poprvé použit u operace očí ve Zlíně.

Operace šedého zákalu je nejčastějším chirurgickým zákrokem na světě. V Česku tímto onemocněním trpí až půl milionu lidí a ročně je provedeno přes sto tisíc operací odstraňujících šedý zákal. Šedý zákal přesto ročně připraví o zrak celosvětově 37 milionů lidí. Onemocnění je stále uváděno jako nejčastější příčina slepoty ve světě, zejména v zemích třetího světa. „Současná operace šedého zákalu zlepšuje zrak bezpečně a s vysokou kvalitou. Nejmodernější metodou je laserová operace. Laser provádí některé kroky operace, které se při klasické metodě provádí ručně mikrochirurgickými nástroji. Zákrok laserem je tak ještě šetrnější, bezpečnější a preciznější. Česká oční chirurgie patří mezi nejlepší na světě a čeští lékaři pomáhají vyvíjet nové lasery i pro operace šedého zákalu,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Právě Česko se stalo první zemí na světě, kde byli pacienti operováni nejrychlejším laserem s robotickým ramenem pro oční operace. „Unikátní femtomatrixový laser, který vyvíjela francouzská firma Keranova, přináší řadu nových technických řešení. Jako jediný laser na světě určený pro oční operace disponuje robotickým ramenem. Klíčovým technickým rysem je znásobení ohnisek laserového paprsku. V místě, kde laser dopadá na oční čočku, je namísto jednoho ohniska, což je běžné u současných laserů, šest, devět i více ohnisek. Díky tomu je laser mnohonásobně rychlejší než současné lasery používané pro oční operace. Výhodou je také pokročilá funkce, která umožňuje v různých částech čočky využít různou energii, což je nejen efektivní, ale zákrok se tím stává šetrnějším,“ vyjmenoval přednosti nového laseru Pavel Stodůlka.

Poprvé na světě byl tento typ laseru použit na oční klinice Gemini ve Zlíně v roce 2019. Po uvolnění koronavirové situace nyní spolupráce s výrobcem Keranova navazuje vylepšeným typem laseru.  A Česko se začátkem července letošního roku stalo znovu první zemí na světě, kde byl použit. Druhou plánovanou zemí bude během léta Francie. „Nová verze laseru přináší celou řadu technických vylepšení, která dále rozšiřují možnosti využití laseru a zvyšují jeho efektivitu. Byl přidán nový automatický systém rozpoznání vnitřních struktur oka. Díky tomu se zkracuje čas zákroku o dobu potřebnou k manuálnímu zaměření z jedné minuty 36 sekund na zhruba pět sekund. Při operaci šedého zákalu se zrychlila část operace nazývaná kapsulotomie (příprava k odstranění zkalené lidské čočky), konkrétně z 29 sekund na jednu až tři sekundy. Byly modifikovány vlastnosti laserového paprsku, který je nyní přesnější a rychlejší. Řez vytvořený laserem je nyní jemnější a rovnoměrnější, přičemž energie paprsku byla zmenšena až pětkrát. Pro komfortní spojení oka s laserem se nově využívá měkký opticky kvalitní hydrogel,“ popsal Pavel Stodůlka.

Vůbec první pacient na světě byl vylepšeným laserem Keranova operován 13. července na zlínské oční klinice Gemini.