Festival íránských filmů vyhrál snímek Hora režiséra Amira Naderiho




Na 7. Festivalu íránských filmů zvítězil film Hora režiséra Amira Naderiho. Vítěze z konkurence osmi silných snímků vybrala odborná porota, jíž předsedala světoznámá avantgardní umělkyně Iva Bittová. „Byly jsme ohromeny univerzalitou a věčností příběhu, doprovázeného rezonancí mezi větrem a zvukem úderů kamene o kámen. Sílu dodává filmu dokonalá kombinace zvuků, hudby a kamery,“ říká porota. Režisér vítězného snímku získává hodnotnou cenu ve formě deseti dnů postprodukce ve špičkovém studiu MagicLab v Praze.

Ve dnech 16. a 17. ledna se festival uskutečnil v brněnském Kině Scala a Kině Art – TIC Center, od 18. do 20. ledna pak zaplní sály Kina Lumiére v Bratislavě.

Vítězný film Hora syrovým jazykem monumentálních obrazů popisuje zápas odhodlaného vesničana s nelítostným osudem: musí totiž porazit horu, aby zachránil svoji zmírající vesnici... Vedle hlavní Ceny poroty vyhlásil 7. Festival íránských filmů také Cenu diváků, v níž si srdce publika získal dramatický příběh ztracené lásky – film Isráfil režisérky Idy Panahandeh. V nově soutěžní sekci krátkých filmů zvítězil úchvatný film Marzije režisérky Dornaz Hajihy, která si osobně převzala cenu v rámci slavnostního zakončení festivalu. Cenu za nejlepší dokument udělila odborná porota Neústupné diplomacii pana Naderiho. „V kontextu současného dění ve světě oceňujeme film Neústupná diplomacie pana Naderiho, jenž je sám o sobě mezinárodním diplomatickým poselstvím," uvedla porota. Oba režiséři posledně zmíněného filmu se festivalu zúčastnili jako hosté.Festival íránských filmů uvedl v pražských kinech Lucerna, Světozor, Bio Oko a Kině Pilotů 31 snímků v pěti programových sekcích: Celovečerní filmy v soutěži, Dokumentární filmy v soutěži, Krátké filmy v soutěži, Zvláštní uvedení a Večer afghánských filmů. Během šesti dnů na něj dorazilo okolo 4000 diváků.

Festival přivítal řadu osobností íránské i české kinematografie. V porotě zasedla známá íránská spisovatelka žijící v Praze Razieh Ansari, jedna z nejvýraznějších postav české umělecké scény Iva Bittová, ředitelka distribuční společnosti Artcam Sylvie Leray, dokumentaristka a producentka Kateřina Hager a další osobnosti.

V rámci festivalu se uskutečnil také bohatý doprovodný program: koncert osobitého soudobého skladatele a hráče na santur Alirezy Mortazaviho a mistrné hráčky na oud Asany Borhan Azad, vtipná „one-woman-show“ s názvem Všechno má své meze autorky Azadeh Mohammadi Kangarani, semináře s tvůrci na různá témata ve spolupráci s Karlovou univerzitou a Prague Film School nebo autentický perský catering šéfkuchaře Aty Alipoura.

Diváci v Bratislavě se mohou pokochat jak vítězným dokumentem Neústupná diplomacie pana Naderiho, tak filmem Isráfíl, který získal cenu diváků. Festival představí v Bratislavě i to nejlepší z krátkých filmů, které zažívají v rámci íránské kinematografie zlatou éru. Více o informací o festivalu a nadcházejícím programu v Bratislavě: http://iranci.cz/cs/program-2/bratislava/

Hlavním mediálním partnerem festivalu je již podruhé Česká televize.

Zdroj: 2media.cz

Fotogalerie