Chcete být v dobré kondici? Zdravě jezte a přidejte třeba pravidelnou jízdu na kole.




Poněkud zvláštní rok je za námi, který se na každém z nás nějak podepsal... U většiny z nás se však odrazil v kilech navíc a v nelichotivých špíčcích. Hlavně nepropadejte panice! Stačí ke zdravému jídelníčku vybrat správnou aktivitu, která je vám blízká.

Pravidla stravování

Nejzdravější způsob, jak si vyrýsovat postavu a být do léta fit, je kombinace pestré vyvážené stravy a vhodného pohybu. Nehoňte se za modelkovskými těly z katalogů a nereálnou proměnou. Rozhodně se vyvarujte jakýmkoliv extrémním dietám, které vám spíše ublíží, než pomohou. Důležité je jíst pravidelně po 2–4 hodinách, aby mělo tělo dostatek času jídlo strávit a zároveň nedocházelo k hladovění. Bohatým spektrem potravin, od luštěnin, masa, vajíček přes zeleninu, ovoce až po mléčné výrobky, získáte dostatek potřebných aminokyselin, polysacharidů, vitaminů i minerálů. Naopak, obloukem se vyhněte všem průmyslově zpracovaným potravinám jako jsou slané brambůrky, chipsy, sladkosti a polotovary, které vás dlouhodobě nezasytí a místo toho naopak podpoří další nezkrotnou chuť na cokoliv, co zrovna najdete v lednici. Odborníci radí držet se zlatého Paretova pravidla 80/20 – 80 % jídelníčku sestavit z nutričně hodnotných potravin a k tomu si občas v rámci těch zbývajících 20 % pochutnat na oblíbeném dortu, porci guláše nebo kousku pizzy.

Zatočte s přebytečnými kily na kole a koloběžce

Jízdní kolo je nejen skvělou pohybovou aktivitou pro spalování kalorií, zlepšení vaší celkové kondice a snížení rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, ale také skvělý cestovatelský zážitek, díky kterému můžete navštívit nejkrásnější místa ve vašem okolí. Nasedáte-li na sedlo po dlouhé době, začněte kratšími úseky a nenáročnými tratěmi. Průměrnou půlhodinovou jízdou spálíte zhruba 350 kalorií. Ještě náročnější a intenzivnější je potom horská cyklistika, kterou provozuje 16 % pravidelných jezdců. Její významnou výhodou je to, že při ní významně zapojujete i svaly horní části těla.

Velký boom teď zažívají koloběžky, které mohou být příjemnou alternativou cyklistiky. Ty nejsou jen pouhou zábavou pro děti, ale efektivním dopravním prostředkem a účinnou formou cvičení. Oproti jízdě na bicyklu používáte na koloběžce mnohem více svalů. Nejusilovněji se zapojují lýtka, zadní strana stehen a vzpřimovače páteře a při odrazu navíc také hýžďový sval. Vyjížďka na koloběžce v sobě zahrnuje široké spektrum pohybů a způsobů jízdy, některé jsou dokonce velmi podobné běhání.

Vhodné sportovní vybavení najdete na www.hervis.cz.

Fotogalerie