Představujeme vám exkluzivní ročníkové šampaňské víno Grand Vintage 2013 a Grand Vintage Rosé 2013




Moët & Chandonvyrábí šampaňská vína s označením Grand Vintage od roku 1842, kdy se francouzská a anglická klientela začala dožadovat vyzrálejších vín s charakterem. Letos šampaňský dům rozšiřuje svou výjimečnou sbírku Grand Vintage o nejnovější ročník, nesoucí se ve znamení netradičně pozdní sklizně, Grand Vintage 2013 a Grand Vintage Rosé 2013. Každé ročníkové šampaňské víno Grand Vintage je jedinečnou interpretací daného roku a zkušeného sklepmistra. Nejnovější přírůstky do sbírky šampaňských vín Grand Vintage mají speciální charakter, který jim připsaly také klimatické podmínky, které vroce 2013 panovaly.

Tento rok je vinaři vnímaný jako rok zcela jedinečný, a to především kvůli neobvyklému posunutí sklizně až na říjen, což bylo zapříčiněno mírnými teplotami a mrazy v průběhu roku. Jde o nejpozdnější sklizeň od roku 1991. V důsledku krupobití, kterému vinaři v září čelili, se dokonce o část produkce přišlo. Právě zachráněné zbylé hrozny byly však naopak krásně vyzrálé. Především hrozny Chardonnay, které jsou v blendu šampaňských vín Grand Vintage 2013 a Grand Vintage Rosé 2013 bohatě zastoupeny a vínům dodávají smyslnost a svěžest. Grand Vintage 2013Grand Vintage 2013 od společnosti Moët & Chandonje 75. přírůstkem kolekce ročníkových šampaňských vín Grand Vintage od založení Maison v roce 1743. Toto ročníkové šampaňské víno je směsí 41% Chardonnay, 38% Pinot Noir a 21% Meunier. Výsledná směs, zrající7 let ve sklepě, nesedíky dosáži jen 5 g cukru na litr označení Extra Brut. Šampaňské víno Grand Vintage 2013 zaujme svou jemně žlutou barvou se zlatými tóny a robustní energickou chutí na jazyku s dlouhým závěrem s tóny minerality a grapefruitu. Nazrálé tóny výrazného ročníku Grand Vintage 2013 nejlépe vyniknou s masovými, rybími či vegetariánskými chody při úpravě pečením nebo grilováním.

Grand Vintage Rosé 201344. ročník Grand Vintage Rosé svou jedinečností pokračuje ve stopách excelentního předchozího ročníku a skvěle doplňuje kolekci ročníkových šampaňských vín Moët & Chandon. Toto ročníkové šampaňské víno je směsí odrůd Pinot Noir, Chardonnay a Meunier. Pro rosé je typický velký podíl hroznů Pinot Noir, přesto je u tohoto šampaňského vína překvapivě vyrovnaný podíl hroznů Pinot Noir (44%) a Chardonnay (35%). Šampaňské víno Grand Vintage Rosé 2013, nesoucí se ve znamení pozdní sklizně, se pyšní korálově růžovou barvou a plnou svěží ovocnou chutí se zajímavým kořeněným finišem. Po 7 letech zrání se rozvinuly také výrazné tóny čokolády a sušených květin. Šampaňské víno Grand Vintage Rosé 2013 skvěle doplní masové, rybí i vegetariánské pokrmy. Šampaňská vína Grand Vintage 2013 a Grand Vintage Rosé2013 jsou dostupná ve vybraných vinotékách a na specializovaných e-shopech s vínem.

Doporučené maloobchodní ceny

Grand Vintage 2013 (75cl): 1700 Kč

Grand Vintage Rosé 2013 (75cl): 1900 Kč

Fotogalerie