Proudy Krylových nadčasových myšlenek si můžete projít v Kroměříži




I když Expozici Karla Kryla uzavřela na čas pandemická krize, byla jen otázku čas, kdy budou galerie a výstavní prostory opět otevřeny. „Zážitková" expozice slavného kroměřížského rodáka je umístěna v přízemí historického domu Starý pivovar v centru města, a to v Prusinovského ulici. Za normálního stavu je EKK je přístupná pět dnů v týdnu (středa až neděle) a od června šest dnů v týdnu (úterý až neděle).

Nápaditost, kreativní myšlení, zaujatost akad. architekta Jana Konečného, jenž je autorem tohoto „prostoru plného emocí“, je hlavní deviza expozice, kterou kvituje drtivá většina návštěvníků. Jsou to vesměs lidé, které jednak znají a obdivují tvorbu i význam Karla Kryla, jednak ocení architekturu stejně jako „vychytané“ detaily interiéru. Někteří dokonce hovoří o světovém unikátu, protože nikde jinde ve světě podobnou expozici neviděli, mnozí volají po ceně. Tak moc se jim jeví krásný a originální.

„Nebuďte skromní, ale tato vaše nádherná expozice by si zasloužila ať už výtvarnou nebo architektonickou cenu," říkají mnozí tuzemští stejně jako zahraniční návštěvníci Expozice Karla Kryla v Kroměříži.

Nápaditost, s jakou byla Expozice Karla Kryla vytvořena, obdivují staří i mladí, pamětníci i mladá generace. Všichni se však nechávají unášet proudy Krylových nadčasových myšlenek, což ještě umocňuje styl expozice.

Během posledních let navštívili expozici řada známých osobností – například samotný tvůrce expozice Ing. akad. arch. Jan Konečný, CSc., první Krylova manželka Eva, renomovaný režisér Peter Gábor, člen skupiny 4TET a kroměřížský rodák David Uličník, slavný fotograf Otto Dlabola, který stál u profesionálních začátcích Karla Kryla, zpěvákův bratr Jan Kryl s manželkou, herec a šansoniér Jiří Bartoň, písničkáři Jaroslav Hutka, Pavel Foltán a Oskar Petr, básník Josef Fousek, moderátorka Monika Brindzáková, bývalý předseda vlády České republiky Mgr. Bohuslav Sobotka nebo PhDr. Lubomír Zaorálek, ministr kultury ČR.

Hlavně během letních měsíců minulých let navštívila Expozici Karla Kryla i řada lidí ze Slovenska, Polska, Německa, Velké Británie i Ameriky, vesměs šlo o přátele, souputníky či příznivce legendárního zpívajícího básníka. Přijeli se podívat jeho dávní přátelé, bývalí spolužáci, někdejší „spolubojovníci“.

Expozice slavného kroměřížského rodáka mnohé překvapí už jenom tím, jak je koncipována a jak dovede zapůsobit, což spadá na vrub akademického architekta a divadelního scénografa Jana Konečného a jeho týmu. To zmiňují – třeba zrovna v návštěvní knize především návštěvníci, kteří Kryla pamatují nebo znají jeho tvorbu. A není jich málo, což svědčí neutuchající zájem o expozici.

Přitom sem rádi zavítají i mladí, kteří znají Krylovu tvorbu díky svým rodičům a prarodičům. Sugestivní dojmy z dalších vytváří teprve osobní prožitek z poslechu Krylových písní v pěti zvukově izolovaných komorách, kde jsou skladby umělecky ztvárněny pomocí tematické scény, videoprojekce a světelných efektů.

Stačí vejít, ovládacím panelem spustit hudbu i projekci a nechat na sebe vjemy působit. A tak se mezi trámy na inscenované půdě starého kostela a vojenskými rekvizitami mohou návštěvníci zaposlouchat do písně Anděl, a přemýšlet, do jaké míry mohou duchovní atmosféru zničit hmotné požitky, zatímco při písni Morituri te salutant v zrcadlové místnosti mohou pocítit sevření, které vyvolávají těla ptáků, uvězněná mezi skly, tak jako bývají životy mladých vojáků sevřeny válkou. Obdobně emocionálně a scénicky pracuje expozice i s dalšími písněmi (Habet, Marat ve vaně, Vánoční, Novoroční, Rakovina), přičemž nechybí ani nejslavnější skladba Bratříčku, zavírej vrátka, která rozeznívá stísněný prostor s železnými vraty a závorou, otevírající cestu do nepohody a opravdového deště.

Expozice Karla Kryla, která sídlí v samém centru města (v přízemí domu Starý pivovar v Prusinovského ulici) je otevřená od září 2014. Podle tvůrců expozice je to prostor plný emocí, který by měl vtáhnout do Krylových myšlenek. Rozmanité dílo básníka s kytarou je plné emocí a stejně taková je i jeho expozice v samém centru Kroměříže (v domě Starý pivovar sídlí i Informační centrum).

Nejsou tady vitríny s muzejními artefakty či Krylovy osobní předměty, ale vše je postaveno na Krylových textech, které spolu s projekcemi a dalšími efekty tvoří naprosto ojedinělý dojem. A to je právě hlavním smyslem vyvolat v návštěvnících pocity, prožitky a emoce.

Expozice Karla Kryla, která je součástí Domu kultury v Kroměříži, je otevřena v květnu středa až neděle, zatímco od června úterý až neděle, a to od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Vstupné je vskutku lidové – dospělí 40 Kč a děti, studenti a senioři 20 Kč.

Součástí expozice je i malá výstavka CD Karla Kryla a Marty Kubišové, které zapůjčilo vydavatelství Supraphon.

Text a foto Robert Rohál

Fotogalerie