Čtyři tipy, jak uskladnit sportovní vybavení – kola, lyže i kajaky




Velkou část úložných prostor v domech zabírají sportovní potřeby – většinou neforemné a náročné na skladování. Jen kola a lyže pro čtyřčlennou rodinu dokážou zabrat čtvrtinu garáže či sklepa. Klíčem k trvalému pořádku je využití dostupného úložného prostoru na stěnách.

Jak ukázal průzkum společnosti Reponio, lidé své sportovní vybavení nejčastěji ukládají v garáži (76 procent), o něco méně využívají sklep (61 procent) a téměř polovina dává své sportovní náčiní také do komory (46 procent). V zastavěných místnostech plných různého haraburdí však málokdy hned najdou to, co potřebují. „Na nedostatek volného místa a nízkou přehlednost si stěžuje většina majitelů úložných prostor. Obvykle je chyba spíš v organizaci než velikosti prostoru. Kola pro celou rodinu bývají opřena o stěnu jedno přes druhé, lyže a běžky leží na jedné hromadě v rohu, helmy se na poslední chvíli hledají po celém domě. Přitom lidé nejčastěji odcházejí ven za zábavou a sportem právě z garáže, což z ní dělá ideální prostor pro uložení veškerého sportovního, outdoorového a dalšího vybavení. Chytrý závěsný systém rozmístí jakkoli velké a těžké věci na stěny a uvolní podlahu. Díky speciálnímu příslušenství, tvarovaným hákům, držákům a nosičům lze na zdech vytvořit úložné zóny pro kola, saně, vybavení do přírody, fitness prvky, potřeby pro rybáře, vodní sporty i dětské hry,“ řekl Tomáš Medřický, ředitel firmy Reponio.

  1. UCHYCENÍ KOL

Zvlášť cyklistická kola jsou při špatném uskladnění v přeplněných sklepech a garážích náchylná na poškození. „Může jít o maličkost jako poškrábání laku, ale i o poničení komponentů jako například uražení brzdové páky, ohnutí řídítek, sedla, ohnutí rámové patky nebo samotné přehazovačky (měniče). Všechny tyto nepříjemnosti jsou dílem zhoršených podmínek pro uložení kol a nemožnosti s nimi manipulovat v zaházeném prostoru,“ potvrdil Slavoj Průcha, prodejce cyklistických potřeb Ebike Partners.

Těžká cyklistická kola a elektrokola by měla na stěnách viset za přední kola na držáku k tomu určeném. „Veškeré cyklistické doplňky a příslušenství, jako jsou lahve na vodu, přilby a rukavice, pumpičky, náhradní pláště a nářadí, můžou viset hned vedle kol na dalších háčcích. I těžká elektrokola by měla zvládnout pověsit žena. U lehčích kol, například silničních kol nebo karbonových modelů, je možné využít držák na pověšení za rám nebo za pedál podél stěny, případně pořídit kladkový systém ke stropu. Častou a nebezpečnou chybou je však nedostatečné ukotvení držáku do stěny,“ dodal Slavoj Průcha.

  1. POZOR NA ZATUCHLINY!

Nevhodné způsoby uskladnění snižují životnost sportovního vybavení stejně jako chladné a vlhké prostředí. Některá sportovní vybavení vyžadují extra péči a uložení v místě, kde mohou vyvětrat. Například pro hokejovou či baseballovou výstroj, helmy, přeskáče, kolečkové brusle, outdoorové vybavení nebo nafukovačky na léto je závěsný systém ideálním řešením uskladnění. Zavřené v krabicích či skříních by snadno zatuchly a zplesnivěly.

„Kombinací háků, držáků a polic pověsíte vše, i sportovní dresy. Na univerzální dvojité háky uložíte například hokejky nebo brusle, lyže dáte na pogumované háky, kde jsou chráněny před poškrábáním, do košů a boxů drobnosti jako puky apod. a také využijete specializované háky, které jsou navrženy přímo pro uložení fotbalových míčů. Výhodou nástěnného systému je, že sportovní vybavení v prostoru pěkně oschne, vyvětrá a při další sportovní akci je připraveno. Je běžné, že čtyřčlenná rodina pořizuje osm až 14 háků na lyže a běžky, to už je docela velká hromada, která dřív zabírala místo na podlaze,“ vyjmenoval Tomáš Medřický.

  1. ZMĚNA SEZÓNY, ZMĚNA VYBAVENÍ

Háků a držáků na přímé navrtání do stěny je na trhu spoustu. Co ale pak s tím, když se preference a nároky na skladové prostory změní? „Základem nového úložného systému je panelová deska, do které lze v celé její výši a šíři libovolně zacvakávat háky, držáky, proutěné boxy a kombinovat, přidávat či odebírat úchyty bez jakéhokoli dalšího vrtání. Sportovní náčiní je na panelu rychle dostupné, čisté a chráněné proti poškození. Jedna panelová stěna může dobře sloužit celý život,“ popsal Tomáš Medřický. „Variabilitu závěsného systému oceňují také lidé s menšími úložnými prostory nebo aktivní rodiny. Zatímco v zimě mohou být v popředí na panelu hned po ruce lyže, běžky, helmy, po sezóně se vybavení přesune do méně přístupné části a nahradí je třeba kola, koloběžky, kolečkové brusle či rakety. Přecvakat držáky zabere jen pár minut,“ poukázal podnikatel, který závěsný systém uvedl na český trh v roce 2020.

  1. NA ROZMĚRU NEZÁLEŽÍ

Závěsný systém nelimituje žádný objem šuplíků či polic, naopak – nosnost panelové desky je až 200 kilogramů. Proto na něj lze rozmístit i dlouhé kajaky, paddleboardy nebo pomůcky pro fitness trénink. „Existují dlouhé háky a drážky, které jsou přesně pro tyto potřeby navrženy. Hojně využívaný je například vyklápěcí držák, který v kombinaci dvou kusů spolehlivě unese střešní box na auto nebo kajak. Aby se při hojném používání háky nehnuly ani o píď, doporučujeme využít speciálně vyvinutý zámek Fortis, který fixuje příslušenství v absolutně stabilní poloze,“ doplnil Tomáš Medřický.