Doba se mění a tradiční bylinné nápoje Fernet Stock zůstávají!




Tempo, kterým se svět mění, je neuvěřitelné rychlé, které se jen těžko stíhá. Jsou však věci, které se urychlit nedají a neobejdou se ani bez tradičních postupů, které z nich dělají originál milovaný po celé generace. Nejprodávanější bylinný nápoj Fernet Stock, jehož počátky výroby sahají až do roku 1927, a jeho řemeslná výroba, originální receptura a poctivost jsou důkazem toho, že skutečně dobré věci překlenou i rapidně se měnící dobu, zvyky i módní trendy.

Za nezaměnitelnou chutí bylinného nápoje stojí tajná receptura, kterou jako poklad z rodinného sejfu vyzdvihl Lionello Stock jakožto reakci za porušení gentlemanské dohody Bernardinem Brancou. Tato zkušenost však mladému Lionellovi přihrála možnost vytvořit proslulý Fernet Stock, který si díky své oblibě drží stále stejnou recepturu a v čisté podobě i legendárním drinku Fernet Stock Bavorák si ho vychutnáváme již více než 90 let.

Ruční práce je nenahraditelná

Výroba originálního bylinného nápoje se neobejde bez velké porce ruční práce. Ta začíná sběrem jedinečné a tajné směsi čtrnácti pečlivě vybraných bylin z celého světa, které musejí být v té nejlepší kondici, aby obsažené silice vnesly do nápoje požadovanou chuť a aroma. Byliny jsou nejprve ručně řezány, váženy a naloženy. Celý proces má v palírně Prádlo u Nepomuku pod dohledem vrchní destilérka Kristina Demelová, která jako jedna ze dvou lidí na světě zná kompletní tajnou recepturu legendárního nápoje Fernet Stock. Veřejnosti je známo šest bylin – hořec, heřmánek římský, zeměžluč, chininová kůra, pomerančová kůra a čubet benedikt. Dalších osm bylin je zahaleno přísným tajemstvím.  Je to právě Kristina, kdo má na starosti míchaní vybraných bylin podle předem stanoveného poměru. Po promíchání jsou byliny uloženy po dobu dvou měsíců ve velejemném lihu, kde vzniká silný bylinný macerát, který se odváží do závodu v Božkově. Následně je vyladěn do hotového produktu tak, jak ho znáte. Pečlivá výroba trvá až dvanáct měsíců. Výsledkem je dokonale vyladěná chuť Fernet Stock, která dělá lidem radost již po několik generací.

Fernet Stock Original si můžete skvěle vychutnat samotný při pokojové teplotě i na ledu, ale neobejde se bez něj i řada vynikajících míchaných drinků, z nichž nejznámější je Fernet Stock Bavorák. Vyvážená kombinace bylinného nápoje, tonicu a citronu dokáže perfektně osvěžit a vhodně doplní letní grilování s přáteli i slavnostní menu. Efektní vrstvení tekutin nejenom dobře vypadá, ale i skvěle chutná. Docílíte ho tak, že do sklenice s ledem nejprve nalijete tonic, vložíte plátek citronu a poté pomalu naléváte požadované množství Fernetu Stock. Mixabilita je široká, jako jednu z mnoha variant můžete zkusit i kombinaci osvědčeného Fernetu Stock Citrus s Vineou. Díky Fernetu Stock vám k namíchání skvělé atmosféry postačí jen pár základních ingrediencí a sklenice. Okamžiků, kdy Fernet Stock Bavorák dokáže osvěžit náladu, se najde nespočet. Tak na vaše příběhy!

Namíchejte si některý ze svěžích drinků Fernet Stock, fantazii se meze nekladou!

Fernet Stock Bavorák

Vysokou sklenici naplňte ledem, do ní nalijte 15 cl tonicu, vložte plátek citronu a přes led nebo citron, nalijte 4 cl Fernet Stock Original. Nakonec ozdobte plátkem citronu.

Fernet Stock Bavorák Spritz

Do vinné sklenice nasypte led, přilejte 15 cl bezinkové limonády a na ní lehce nalejte 4 cl Fernet Stock Citrus. Ozdobte citronem a mátou nebo bazalkou.

Fotogalerie