Vydejte se na kole k „moři“ Vysočiny a k rybníku, který se jmenuje Řeka




Pokud je vaším oblíbeným dopravním prostředkem kolo, určitě oceníte následující tip na cyklovýlet, který zvládnou i středně zdatní cyklisté. Trasa měří zhruba 40 kilometrů, a aniž byste opustili kraj Vysočina, dojedete až k moři!

Cyklovýlet začíná ve Žďáru nad Sázavou, městě, které leží v srdci Českomoravské vrchoviny a je proslavené památkou UNESCO, Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, jehož autorem je slavný Jan Blažej Santini Aichel. Nedaleko tohoto architektonického skvostu, který je prodchnutý symbolikou, se nachází také zámek, ve kterém nezapomeňte navštívit Muzeum nové generace.

Sahat na exponáty povoleno!

Dlouhé texty byste v muzeu hledali marně, vše důležité se dozvíte z audioprůvodce se sluchátky, v nichž uslyšíte dialog malého děvčátka z dnešní doby a dávného mnicha z cisterciáckého kláštera, kteří se stanou vašimi průvodci. Expozice využívá kontrastu světla a stínů, animací, optických klamů, projekcí a dalších moderních nástrojů jako jsou multidotykové tabule nebo interaktivní modely. Sahat na exponáty je v tomto muzeu přímo doporučeno.

Po prohlídce muzea doplňte energii v místní zámecké kavárně a šlápněte do pedálů směrem na Pilskou nádrž. Pojedete po trase Eurovelo 4 až do areálu s názvem Vagón Polnička.  Vagón je doslova rájem pro rodiny s dětmi, ale i pro turisty a cykloturisty. Najdete tu celou řadu atrakcí – od oblíbené zahradní železnice, přes čtyřkolky, lanovku, vodní čluny nebo zvířátka ze záchranné stanice.

Fotogalerie