Garáž využívá třetina lidí jako vchod do domu. Jak ji zútulnit?




Nedostatek volného místa v garáži rozčiluje víc než polovinu majitelů a dvě třetiny lidí už by si bydlení bez garáže ani neuměly představit. Předělat zaházený prostor, aby lépe vyhovoval každodenním potřebám, plánuje 59 procent Čechů.

Podle letošního průzkumu společnosti Reponio třetina lidí využívá alespoň občas garáž jako vchod do domu, přitom ukázat ji sousedům nebo známým by se stydělo 64 procent majitelů. „Většina garáží vypadá jako chaotická skladiště odložených věcí, ale pokud v ní trávíte každý den alespoň trochu času, je důležité, jak to v ní vypadá. Varovnými signály pro nutnou reorganizaci bývá zastavěná podlaha, neustálé hledání věcí mezi ostatním harampádím, nedostatek místa pro auto nebo trvale neefektivní úložná řešení. Výborným impulsem pro generální úklid garáže je například potřeba opravy podlahy,“ uvedl Tomáš Medřický, majitel firmy Reponio. Ta na český a evropský trh uvedla nový závěsný systém, který boří limity – díky nosným panelům uchyceným na stěnu a desítkám různě tvarovaných háků, držáků a košů, které se na panely libovolně nacvaknou, je možné garáž kompletně a svépomocí reorganizovat během jednoho odpoledne.

  1. Udělejte si důkladný plán

Dřív opomíjená garáž je nyní v popředí realizací rodinných domů. Zvyšují se nároky na její velikost i uspořádání. Interiér garáže si zaslouží stejné plánování jako interiér domu. „Pokud nemáte promyšlený úložný systém, kola nejspíše opíráte o stěnu, krabice skládáte na jednu velkou hromadu a lyže se povalují někde v rohu. Zvednutím věcí z podlahy získáte ohromný kus dosud zastavěného prostoru. Pro svůj záměr si můžete vybrat držáky na strop nebo na stěnu, které na pevno přivrtáte – mají jasný účel, který jen tak nezměníte, a cenově bývají levné. Nebo zvolíte efektivnější vychytávku v podobě úchytů, které lze kdykoli přendat na závěsném panelu podle aktuální potřeby. Vyšší pořizovací cenu vyrovná jednoduchost použití a fakt, že systém vám vydrží desítky let,“ porovnal Tomáš Medřický.

  1. Stěny nabízejí spoustu místa!

Udržet v garáži trvalý pořádek je pro mnohé její majitele výzva. Situace, kdy se v garáži stále něco hledá a nemůže nalézt, zná důvěrně 38 procent lidí. A až v sedmi procentech domácností muselo auto z garáže nadobro pryč – ustoupit uskladněným věcem. „Ve většině garáží si lidé vcelku rozlehlý prostor zastavují regály, skříněmi, odloženými krabicemi, sezónním vybavením či neforemným sportovním náčiním. Po čase zjistí, že už v garáži není k hnutí, a auto raději zaparkují před domem. Získají tak sice další úložný prostor, ale otázka je, jak dlouho jim vydrží, než ho opět zahází. Závěsné systémy udrží pořádek natrvalo, uvolní garáž včetně podlahové plochy a předměty jakýchkoli tvarů a velikostí, od šroubováků po jízdní kola, rozmístí přehledně po obvodových stěnách garáže, vše dostane své místo a je hned po ruce,“ doporučil Tomáš Medřický.

  1. Garáž není pokoj

Bezmála třetina Čechů má v garáži svoji dílnu a chce se v ní cítit příjemně. Využít přestavbu garáže k vytvoření dalšího obytného prostoru ale není dobrý nápad. „Garáž je primárně určená k parkování auta a funguje jako jeden z nejcennějších úložných prostor v celém domě, což by se pak projevilo ve zmenšení jiných prostor k žití. Garáže přeměněné na obytné prostory se navíc v zimě špatně vytápějí a v létě hůř ochlazují,“ podotkl podnikatel.

  1. Myslete do budoucna

S úložným prostorem v garáži je celkově spokojeno jen 40 procent lidí. I když se někteří o pořádek snaží a jednou za čas se vrhnou na „jarní úklid“, garáž zanedlouho opět působí jako skládka nepotřebných věcí. „Při reorganizaci garáže je vhodné přemýšlet i o flexibilitě úložných systémů. S různými životními etapami se mění i nároky na skladovací místa, což je také důvod, proč se s tradičními systémy garáž dřív nebo později opět ocitne v nepořádku. Je jednoduché koupit dvě skříňky a několik háků, které navrtáte do stěny. Co se ale stane za pět let, až děti dostanou větší kola? Nebo když si najdete nové koníčky? Přeskupování předmětů uložených na zavěšených panelech s drážkami je rychlé a díky desítkám příslušenství háků, držáků a polic, které lze přecvakávat, nabízí nekonečné množství konfigurací úložiště. Většina zákazníků si takto tvoří své systémy sama podle svých aktuálních potřeb, vrtačka je třeba jen na začátku k uchycení základního panelu na stěnu,“ poradil Tomáš Medřický.