Odborník radí: Jak připravit ložnici na jaro/léto?




Ze stejných důvodů, z jakých s příchodem jara obměňujeme šatník, měníme také lůžkoviny. Od přikrývky a povlečení na jaro/léto jednoduše požadujeme jiné funkce a vlastnosti než od těch zimních. S výběrem přikrývky i povlečení, ve kterých se vám bude příjemně snít během teplých nocí, poradí odborník na textil a zakladatel písecké firmy Kvalitex Josef Handrejch.

Aby se nám příjemně spalo během teplejší poloviny roku, potřebujeme, aby lůžkoviny plnily následující funkce: lehkost, prodyšnost a odvod tělesné vlhkosti. Tomu je potřeba přizpůsobit výběr přikrývky a povlečení, zejména jejich gramáž a materiál.

Výběr přikrývky

Nejoblíbenějším materiálem současnosti je termicky pojené duté vlákno pro své výborné termoregulační vlastnosti i dlouhou výdrž. To platí jak pro zimní, tak i letní přikrývky. Rozdíl u sezónních přikrývek spočívá v plošné hmotnosti neboli gramáži. „Na léto doporučujeme vybírat 150 g/m2. Pro pohodlný spánek je důležité také prošití přikrývek, nám se osvědčila kombinace podélného a příčného prošití, díky kterému se rouno uvnitř tkaniny nepohybuje. Nejvíce rozšířeným povrchovým materiálem používaným pro výrobu přikrývek je tkanina z polyesterového mikrovlákna. Ideální volbou je tedy termicky pojené duté vlákno uvnitř a polyesterové mikrovlákno zvenku,“ radí Josef Handrejch.

Do největšího vedra

V posledních letech se potýkáme s častějšími vysokými teplotami a pro někoho jsou během těchto nocí i letní přikrývky příliš. „Proto jsme vedle našich stálých letních produktů vyvinuli i ultralehkou letní přikrývku, která umožňuje použití samostatného povlaku jako plachty v horkých nocích, jako to praktikují například ve středomořských státech,“ vysvětluje odborník. V případě, že by na vás samostatný povlak byl moc lehký, do kapes pokrývky (povlaku) je možné vložit jakoukoliv přikrývku nebo obyčejnou deku o rozměru 140 - 150x200 cm. Ultralehká přikrývka je vyrobená ze 100% bavlněné tkaniny čistě bílé barvy a na Kvalitex.cz stojí 289 Kč. Lze ji samozřejmě povléct do vašeho oblíbeného povlečení.

Saténové francouzské povlečení GOYA (220 x 200 cm) zdobí romantický motiv růží na jemném světle zeleném podkladu, na Kvalitex.cz za 1 997 Kč.

Povlečení

Univerzální rada zní: lůžkoviny, které přijdou do přímého kontaktu s pokožkou, by měly být převážně z přírodních materiálů. „100% Bavlna dobře saje a je prodyšná, dnešní bavlněné materiály se navíc vyrábějí z jemnějších přízí a jsou tak velmi příjemné na omak. I bavlna má různé úpravy, v zimě je příjemný flanel, na léto zase můžeme doporučit ložní povlečení z bavlněného saténu. Jeho omak se přibližuje až k hedvábnému díky použití velmi jemných přízí, a to až o polovinu oproti standardním bavlněným přízím. Nesmíme zapomenout ani na prostěradla, pro horké letní noci jsou nejvhodnější ta z jersey pleteniny nebo opět z bavlněného saténu,“ vysvětluje Josef Handrejch.

Tip: Pocitově dokáže ochladit i barva. V letním období vsaďte na mentolovou, tyrkysovou nebo šedou.

Ložní saténové povlečení tyrkysové s proužkem 140x200 cm, na Kvalitex.cz: 839 Kč

Fotogalerie