Poradna Miele: Jaký odsavač par je nejvhodnější pro vaši domácnost?




V dnešní poradně Miele se podíváme na to, jakou si vybrat digestoř, aby splňovala nároky právě vaší domácnosti. Dozvíte se, jaké typy odsavačů par rozeznáváme, zda je vhodnější odtah či cirkulační režim nebo v jakých případech oceníte výsuvný přístroj a digestoř integrovanou do varné desky. Na nejčastější dotazy zákazníků odpovídá Jiří Šeba, školitel společnosti Miele ČR.

Základem pro optimální rozhodnutí je vždy konkrétní situace, tedy dispozice kuchyně a její výbava spotřebiči. V případě, že je kuchyň vybavena parní troubou (případně kombinovanou parní troubou či parní troubou s mikrovlnou), většina vaření a dušení se přenese do tohoto přístroje. Příprava pokrmů náročná na množství výparů (smažení, restování) a s tím související mastnota, pachy nebo vodní pára, však i nadále zůstává na varné desce.  

Nejúčinnější odsavač je vždy ten nad varnou deskou. Výpary stoupají nahoru, je tedy vhodné, aby byl odsavač širší než varná deska. To platí především u indukčních varných desek, kde výpary nemají dodatečnou tepelnou podporu.

  1. Jaké rozeznáváme odsavače par podle typů a provedení?

 Odsavače rozlišujeme podle typu na:

  • nástěnné a ostrůvkové (designový prvek v kuchyni)
  • stropní (integrované – neruší výhled)
  • výsuvné (umístění za varnou deskou, skryté v pracovní desce)
  • vestavné - panelové (výsuvné), integrované do pracovní – varné desky (2v1) a plošné (v horní skřínce, bez výsuvné části)

 Podle provedení rozlišujeme tyto typy odsavačů:

  • odtahové – ideální řešení (tuky zachytí filtry, pachy a vodní páry jsou odvedeny ven z domácnosti)
  • režim odtahu s externím ventilátorem (extrémně účinný a tichy)
  • cirkulační – tuky zachytí tukový filtr, pachy pachový filtr, avšak vodní páry se vrací zpět do domácnosti

Pachové filtry nabízí Miele ve dvou provedeních: jednorázové s aktivním katalyticky dotovaným uhlím pro účinnou absorbci pachů (doporučená výměna po 6 měsících) a pachové filtry s možností regenerace (životnost až 3 roky, jednoduchá regenerace 1x za půl roku v troubě).

  1. V čem dále vynikají digestoře Miele?

Tukové filtry odsavačů par Miele jsou kovové 10vrstvé s vysokou účinností zachycení tuků (cca 96 % dle normy), rámeček a pohledová strana jsou z nerezu a nemění tedy v čase barvu. Snadno je také vyčistíte v myčce. S ohledem na četnost použití je doporučujeme mýt každé 2-4 týdny při teplotě 65 °C, nebo v programu Automatika.  Důležité je, aby při mytí došlo k rozpuštění a vyplavení usazených tukových částic.

Plně automatické ovládání odsavače a varné desky Miele umožňuje systém Con@ctivity 3.0. V praxi to znamená, že odsavač automaticky reaguje na ovládání varné desky a přizpůsobuje se aktivitám, které zde probíhají.

Silné, tiché a energeticky úsporné ECO motory dokáží (v porovnání s běžnými motory) ušetřit až 70 % elektrické energie.

Další výhodou digestoří Miele je také bezpečnost a snadná údržba. Po vyjmutí tukových filtrů je díky hladkému uzavřenému povrchu (mřížce) zabráněno kontaktu s elektronikou odsavače. Vnitřní povrch odsavače (za tukovými filtry) je díky speciální úpravě (zalakování) bezporézní a snadno se čistí – jde o Miele CleanCover.
3. Výhody varných desek s integrovaným nebo výsuvným odsavačem par 

Koncepce varné desky Miele TwoInOne s integrovaným odsavačem par vznikla především pro využití v interiérech, v nichž umístění tradičního odsavače nad varnou deskou není z konstrukčních důvodů možné, anebo je pohledově limitující či rušivé. Může se jednat např. o umístění u okna, nebo v případě varných ostrůvků.

Varná deska Miele KMDA 7633 FL disponuje veškerou komfortní výbavou varných desek (PowerFlex, TwinBooster, SmartSelect, Con@ctivity), stejně jako tradiční kvalitou odsavačů: 10vrstvé kovové tukové filtry, vnitřní zalakování - CleanCover.

V praxi je většina zapojení těchto přístrojů na cirkulační provoz, protože příprava odtahového potrubí je v tomto případě ve stávajících interiérech složitější (vede podlahou). Doporučujeme proto plánovat umístění přístroje TwoInOne a potřebného odtahu před stavbou anebo rekonstrukcí prostoru, protože odtah je vždy lepší než cirkulace.

Při používání je potřeba zohlednit konstrukci přístroje, a především při použití vysokých hrnců usměrnit výpary pomocí poklice nad odsavač. Při smažení a restování doporučujeme použít vyšší stupeň výkonu odsavače (zajistí funkce Con@ctivity). Méně vhodné je pak použití tlakového hrnce (papiňáku).

Údržba je u TwoInOne stejná jako u ostatních odsavačů Miele. Tukové filtry se myjí v myčce, vnitřní prostor se díky CleanCover snadno čistí pouhým otřením, případně jemným roztokem jarové vody (povrch je hladký bez pórů).

V případě umístění varné desky u okna pak může být vhodnou variantou použití varné desky a odsavače výsuvného z pracovní desky. Jedná se o typ DA 6890 Levantar v kombinaci s varnou deskou KM 7684 FL. Výhodou je, že odsavač je v době mimo provoz „uschován“ v pracovní desce.

www.miele.cz      

Fotogalerie