Skvělý začátek sezóny F2 pro Charouz Racing System: Beckmann si dojel pro třetí místo!




Český tým Charouz Racing System má po úvodním víkendu FIA Formula 2 skvěle našlápnuto do nové sezony. Na mezinárodním okruhu v Bahrajnu si David Beckmann vyjel v prvním závodě třetí místo, body bral i ve druhém sprintu. 

V kvalifikaci si nováček David Beckman vyjel pěkné 9. místo. Díky obrácenému startovacímu pořadí, které bylo letos použito v rámci nového víkendového formátu poprvé, tedy odstartoval do úvodního sprintu z první řady. Němec předvedl velmi solidní jízdu. Téměř celý závod se držel mezi nejlepšími a při svém debutu ve formuli 2 si zaslouženě dojel pro umístění „na bedně“.
Své schopnosti předvedli i jeho kolega Samaia. Brazilec startoval ze 17. pozice a precizní jízdou se probojoval na 9 místo. Celkově se však umístil až na 12. příčce - kvůli pětivteřinové nejen klesl z bodovaných pozic, ale ve druhém sprintu nemohl využít obráceného pořadí startovního pole.
Druhá sobotní jízda se odehrála v záři reflektorů. Tým Charouz Racing System využil safety car na trati a využili strategie dvojité zastávky v boxech. Díky novým měkkým pneumatikám v závěrečné části se Beckmann dostal z 12. na konečné 7. místo a nasbíral tak další velmi cenné body. Samaia se z 16. místa vyšvihl až na 11. pozici.
Hlavní závod, který se nově přesunul na neděli těsně před Velkou Cenu Formule 1, byl velmi náročný především kvůli vysoké teplotě a nutnosti šetřit pneumatiky. Beckmann bojoval o další bodované umístění, skončil ale na 11. místě, zatímco Samaia dojel 16.. Oba piloti však získali do dalších závodů letošní sezóny cenné zkušenosti o technické stránce i o novém formátu F2.
Seriál FIA F2 pokračuje v ulicích Monaka o víkendu 20. – 22. května.
David Beckmann řekl: „Svůj debutový víkend jsem si užil. Celý tým odvedl skvělou práci a sezonu jsme zahájili umístěním na podiu. Ve druhém závodě z toho znovu byly body, o totéž jsem se snažil v neděli. Byl jsem ale první pilot, který zajel do boxů a moje pneumatiky v posledních kolech dost trpěly. Naopak soupeři těžili z výjezdu safety car. Ale po tomto závodě v Bahrajnu ještě více věřím v potenciál našeho týmu v této sezoně.“

Guilherme Samaia tvrdil: „V sobotu to bylo nahoru a dolů. V prvním závodě jsem se dostal na dobrou 9. pozici, ale kvůli časové penalizaci jsem do druhého sprintu nemohl odstartovat z první řady. To mě stálo hodně. Ve druhém závodě jsem přesto skvěle odstartoval, myslím, že jsem byl osmý u první zatáčky, ale byl jsem vytlačen z trati a ztratil tak půdu pod nohama. Ze 17. pozice jsem se ocitl na 11. místě. Hlavní závod byl kvůli horku těžký a safety car nám trochu zničil strategii. Dnes nám trochu chybělo tempo, ale budeme tvrdě pracovat, abychom se se zlepšili. Děkuji týmu za dobrou práci a s trochou štěstí jsem si jist, že bych v Monaku mohl získat své první body."
Antonín Charouz, majitel týmu, uvedl: „Jsme velmi spokojeni s výsledky prvního víkendu v Bahrajnu. Potvrdilo to naši dobrou práci, kterou jsme odvedli s Davidem a Guilhermem během zimní přestávky a v testech. Zahájení sezóny s Davidovým pódiem bylo skvělé, protože jsme získali hodně bodů. Ale především si můžeme být jistí, že máme velký potenciál. Máme před sebou několik týdnů, abychom se připravili na Monako a pokračovali v dobrých výkonech.“

Foto: Dutch Photo Agency

Fotogalerie