Běžecký boom nekončí




S teplotami nad nulou přestaňte běhat doma na páse a místo toho raději vyrazte do přírody, která nabízí dokonalý pohled na první jarní zeleň. Cíl zlepšit si kondici, odreagovat se a spálit přebytečné kalorie patří k nejčastějším důvodům, které motivují Čechy k pravidelným výběhům. Výrazná obliba sportu je bezpochyby spojena také s nízkou časovou i finanční náročností.

Pokud s během teprve začínáte, rozhodně si zpočátku nedávejte příliš vysoké cíle. Odborníci dokonce doporučují tzv. Indiánský běh, což je střídání běhu a svižné chůze, kterou můžete s postupným získáváním lepší kondice pomalu vypouštět.

Na co byste se ale měli zaměřit, je výběr vhodné obuvi. Správné běžecké tenisky mohou svého majitele zachránit před poraněním kloubů, drobnými oděrkami na patách nebo nepříjemnými puchýři.

Při nákupu padnoucí běžecké obuvi je třeba zohlednit, zda plánuji volit spíše delší či kratší trasy, typ povrchu, po němž se budu pohybovat, stejně jako druh došlapu či kila navíc. Výrobci nabízí širokou škálu silničních běžeckých bot, ale i odlehčenou trailovou i krosovu obuv, kterou využívají především pokročilejší běžci. V každém případě nesmíme zapomínat na to, že boty na běhání mají být o číslo větší než naše klasická obuv. Lidské chodidlo je totiž komplexní část těla a při běhu se rozpíná a pracuje, což při výběru standardní velikosti může vést ke zdravotním problémům. Naopak, příliš široké boty zase zvyšují riziko podvrtnutí nohy.

Fotogalerie