Umělci spjatí s Cirkem La Putyka zahrají ve čtvrtek ve výlohách v centru Prahy. Upozorní tak na zavřené obchody i kulturu




Jak v době koronavirových omezení hrát v ulicích pro veřejnost „do klobouku”? Jak netradičně upozornit na zavřené obchody, bary a kavárny? Soubor Cirk La Putyka v rámci iniciativy #kulturunezastavis přichází s akcí Oživené výlohy, v rámci, které ve výlohách vybraných podniků v centru Prahy vystoupí ve čtvrtek 21. ledna od 17 hodin herci, akrobati i hudebníci spjatí s tímto souborem nového cirkusu. Kolemjdoucí budou moci na místě podpořit jak daný podnik samotným nákupem přes okénko, tak vystupující umělce dobrovolným příspěvkem. Členy souboru Cirk La Putyka, který byl před pandemií z 82 % závislý na tržbách z představení, je možné podpořit také „na dálku” na webu Darujme.cz (https://www.darujme.cz/projekt/1203781).

Ve čtvrtek se ve výlohách podniků HarddecoreHoffaČili barAutentista100class concept store či EMA espresso bar představí například Andrej RádyErika StárkováZbyněk ŠporcIby PopMichal ŠtulíkKateřina JáglováHelena NováčkováMartin KadrnožkaJakub SlovákViktorie Georgiev nebo Ethan Law. Přesné adresy i mapu najdou zájemci na sociálních sítích souboru. V plánu je pokračování Oživených výloh i v dalších týdnech.

„Kultura a zavřené obchody, obchody a zavřená kultura. Je nás hodně. Jsme v dost podobné situaci. Ale rozhodli jsme se, že spojíme síly, že to nevzdáme, i když k tomu spousta z nás nemá daleko. Chceme se navzájem podpořit. Chceme se podržet. Chceme společně ukázat, že potřebujeme pomoc,” vysvětluje principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák. „Je smutné, že spousta z nás zůstává odkázána jen a pouze na vás, na zákazníky, diváky, posluchače, konzumenty. Přijďte nás podpořit. Kupte si jedno latte nebo knihu z e-shopu a k tomu jeden umělecký zážitek.“

Čtvrteční akce by měla sloužit zároveň jako výzva pro umělce i všechny zavřené podniky. „Pokud jste umělec, herec, zpěvák, tanečník, básník, podpořte svůj oblíbený obchod, bar, restauraci tím, že obsadíte jejich výlohu a nabídnete zákazníkům kus svého umění. Jste-li majitel výlohy podniku, který se snaží tuto dobu přečkat aktivně, poskytněte svoji výlohu či vitrínu umělcům,” doplňuje Novák.

Soubor Cirk La Putyka připravuje i další netradiční projekty, například oživení obecních rozhlasů pro šíření kultury, spolupráci se školami nebo křest knihy. V prostoru divadla Jatka78 probíhá také zkoušení nové inscenace Runners v režii Víta Neznala s předpokládanou premiérou v červnu letošního roku.