Dostatek pohybu a aktivní život prospívá imunitě!




Jistě pro vás není novou informací, že lidé mají obecně málo pohybu, neustále se za něčím ženou, jsou trvale vystavovaní stresu, trpí úzkostmi a nejrůznějšími strachy, a to je důvod proč jsou celkově více náchylnější k nemocem. Taková už je doba, můžeme si povzdechnout, ale především je to o naší volbě. Všimli jste si, že málo aktivní a stále s něčím nespokojení lidé, kteří se k tomu ještě málo smějí často svůj stav komentují, že neměli v životě tolik štěstí jako ti druzí. Jsou to v drtivé většině ti, co se jen vzdáleně přibližují ke zdravému životnímu stylu.

Tito lidé často trápí sami sebe, jako by se zaobalovali do psychosomatického roucha, které bývá často spojené i s „línějším“ imunitním systémem. Vytváří si totiž svoji životní bublinu, která je často prostoupena řadou nepodložených informací, polopravd, nezdravým sebevědomím a pocitem, že jsou oběti systému.

Věřte, že klíčem ke zdraví a svobodnému životu, je vnitřní klid. Nezajistí vám sice absolutní zdraví, ale rozhodně podpoří váš imunitní systém, který nebude zbytečně zatěžovat patologickými procesy, které jsou nežádoucí obzvláště v současných koronavirových časech.

Chceme-li se vrhnout do změn, které povedou k našemu zdravějšímu životu, měli byste začít u těch nejzásadnějších věcí, které tak zvaně nic nestojí a prokazatelně pomáhají.

Začněte u pravidelných vycházek do přírody, je to přímo balzám pro naši duši. Vydáte-li se s cílem, že si jdete odpočinout, bude to snadnější. Co se v nás vlastně děje, proč v přírodě posilujeme imunitu a jdeme proti depresím? Naladíme-li se správně, rychle se snižuje napětí v nás, chmury a stres se rozptylují díky snižování hladiny kortizolu v krvi. Imunitní systém je aktivnější, protože je tělo exponováno široké škále alergenů, zvyšuje se činnost Th1 lymfocytů, čímž se spouští řetězová reakce, která nutí imunitní systém k vyšší aktivitě.

Snažte se odbourávat neopodstatněné obavy, snažte se vypořádávat s jednotlivými strachy. Velice zajímavým způsobem dává návod, jak se vypořádávat s nejrůznějšími strachy Jana Marešová ve své knize…. Jistě znáte pořekadlo „Strach má velké oči,“ který v nás spouští celý systém, který nás ohrožuje především tím, že zasahuje do imunitního systému, který okamžitě reaguje na pocit ohrožení a související úzkosti. Co rozhodně pomáhá je sdílení s nejbližšími, meditace, psychoterapie či koedukovaná setkání, která vám mohou dát více úhlů pohledů na váš konkrétní strach, úzkosti i původ depresí.

Vyvarujte se stresu. Snadno se to řekne, ale některé dny jsou tak těžké… Zamyslete se tedy nad tím, co jsou vaše největší stresory a snažte se je eliminovat, alespoň dočasně. V současné době se na vrchol stresorů velice rychle vyšplhal koronavirus a následky pandemie, ať už jde o zdravotní riziko, ekonomické obavy, strach ze sociální izolace či psychické strádání z jakéhokoli jiného důvodu. Omezte sledování online zpravodajství, které vás spíše děsí, než uklidní, a to ať už se jedná o informace o prostupujícím koronaviru všemi směry či politice. Věděli jste například, že upřímné objímání, sauna či kondiční cvičení zvyšuje produkci oxytocinu.

Stále je ještě významně podceňované psychosociální prostředí, o které je nutné pečovat. Důležitou roli hraje okruh těch nejbližších, kam patří rodina, přátelé a nejužší pracovní vazby. Vycházíme také z toho, že lidé jsou přizpůsobeni pro život v tlupách. Mějte vždy na paměti, že dobré vztahy jsou velmi křehké a nejsou samozřejmostí, ale také to, že stojí za produkcí oxytocinu, který zabraňuje tvorbě hlavního stresového hormonu, který známe pod zkratkou ACTH a opět jsme u imunitního. Zdravé sociální kontakty jsou přímo spojené se zdravím každého z nás.