Modelka Mónica Sofia se stala viceprezidentkou nově vzniklé Česko-kapverdské obchodní komory




Již několik let žije Mónica Sofia v Česku. Stala se nejznámější exotickou modelkou, a to velmi žádanou. Její příběh by vydal na hollywoodský film o tom, jak chudá dívka z Kapverdských ostrovů ke štěstí a prestižní profesi přišla. Protože si je ale sama dobře vědoma, kolik práce, úsilí, neúspěchů a odříkání bylo, než prorazila a dostala se nejenom do Evropy, ale i na výsluní, chce pomáhat druhým. A to taky dělá! Rozhodla se podpořit svou rodnou zemi, kterou většina zná především jako exotický, luxusní dovolenkový ráj. V ČR proto vznikla nová Česko-kapverdská obchodní komora, jejíž se stala viceprezidentkou!

Původní myšlenkou jejího vzniku bylo vytvořit instituci, která bude propagovat partnerství mezi Českou republikou a Kapverdskou republikou. To se ale následně rozšířilo i do dalších segmentů.

„Spolupráce mezi oběma zeměmi se datuje od 90. let a zaměřuje se na oblasti vysokoškolského vzdělávání, cestovního ruchu, zemědělství, životního prostředí a politických vztahů,“ říká Mónica Sofia, viceprezidentka česko-kapverdské obchodní komory.

Sama pořádá či spolupořádá prestižní společenské akce, jejichž výtěžek směřuje právě na pomoc lidem, kteří žijí – v pro nás často nepředstavitelných podmínkách. Jak sama říká, Češi znají pouze tu jednu stránku a ona by ráda, aby poznali i tu druhou. A pokud mohou, aby pomohli.

„Češi mají obrovské srdce a pomoct umějí a fascinuje mě, jak umějí být soudržní. Rozhodně nejde o nějaké „žebrání“, ale o to, že lidé si mají pomáhat bez rozdílu krajin, řeči, barvy pleti, náboženského vyznání a podobně. Nikdo z nás neví, kdy bude v životě potřebovat pomoc toho druhého. O Kapverdách se toho tady poměrně málo ví, přitom je to krajina, která má i své velké bohatství,“ říká Mónica Sofia.

Cílem nově vzniklé komory je ale především navázat na předchozí dobré zkušenosti a dále rozvíjet obchodní a diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi. Mezi členy a partnery patří významné české a kapverdské společnosti působící v celé řadě oborů: od financí, práce s lidskými zdroji až po restaurování památek, development a výrobu. Spolupracuje také se státními organizacemi a neziskovým sektorem.

Kromě legislativního poradenství při zakládání firem na území České republiky i Kapverdských ostrovů, zprostředkovala komora například prodej i koupi pozemků pro developerské partnery, pomáhá českým a kapverdským občanům komunikovat s úřady, učit se místní jazyk i získávat potřebná povolení.

„Na co jsem pyšná je, že jsme získali prostředky na výrobu a odvoz kondenzátorů (od firmy TnG-Air.CZ), které jsou schopny vyprodukovat až 140 litrů pitné vody denně, což napomáhá v bojí proti suchu, které tuto krajinu mj. také sužuje,“ podotkla Mónica Sofia.

Česko-kapverdská obchodní komora byla také stěžejním partnerem v covidové době.

„Byli jsme hlavním partnerem české a kapverdské vlády ve věci nouzových odletů ze zemí, kde pobývali jako turisté během první vlny koronavirové pandemie. Zajistili jsme Kapverďanům ochranné roušky, dezinfekce, ozonizéry i plicní ventilátory.

Naši pomoc jsme doplnili nyní i o 10 dalších ozonizérů, které věnoval kapverdskému lidu pan Libor Moješčík za společnost TnG-Air.CZ,“ prozradila viceprezidentka Mónica Sofia.

Česko-kapverdská obchodní komora se rovněž podílí na rozvojových a charitativních projektech. Úzce spolupracuje s nadačním fondem Naděje Cabo Verde, jehož misí je zlepšovat budoucnost kapverdských dětí. V únoru příštího roku má komora v plánu uspořádat historicky první Česko-kapverdské obchodní fórum v Praze za účasti vysoce postavených vládních představitelů obou zemí a významných českých a kapverdských podnikatelů.

„Akci bude tvořit několik přednáškových bloků, které mají za cíl představit investiční potenciály obou zemí,“ dodala Sofia s tím, že stěžejním partnerem komory je i ministerstvo průmyslu a obchodu v čele ministrem a vicepremiérem Vlády ČR Karlem Havlíčkem.

Zájemci, kteří se chtějí dozvědět více informací, je najdou na internetových stránkách: www.ck-obchodnikomora.cz

Mónica Sofia Duarte

Viceprezidentka Česko-kapverdské obchodní komory

www.ck-obchodnikomora.cz

XMA Header Image

Foto: CK-obchodní komora, archiv M. Sofie

Fotogalerie