Ráno v poledne i večer se můžete zahřát s Probio!




Nadcházející období s sebou přinese zkřehlé prsty, štiplavý vítr nebo chladná tmavá rána. Díky tomu si můžeme více užívat teplo našich domovů, zklidnit se a ztišit. Bez zimy by horký čaj, teplá dlouhá koupel a vydatné zahřívací pokrmy ztratily své kouzlo a nikdy bychom si je tak nevychutnali, jako když jsme prokřehlí na kost. Několik tipů na zahřátí poskytla Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio.

Teplé ranní kaše

Neznám lepší start zimního rána než talíř horké kaše. Připravit ji můžete z krupice (výborná je pohanková, špaldová, ovesná či čiroková), vloček či celých zrn. Pokud chcete opravdu jemnou variantu, vločky i zrna můžete po uvaření ještě rozmixovat do dokonale hladké konzistence.  A teď ta hlavní zimní vychytávka - kaši oslaďte osmaženým ovocem. Na másle, ghí či kokosovém oleji pozvolna osmažte nakrájená jablíčka, hrušky a přezrálé banány. Vše posypte mletou skořicí a drceným hřebíčkem a případně ještě zalijte javorovým sirupem. Vznikne vám úžasně sladivá ovocná hmota, kterou kromě slazení kaší můžete využít i na palačinky či lívance.

Vydatné husté polévky

Poctivá polévka s chlebem zasytí jako hlavní chod. Využijte jako základ zimní kořenovou zeleninu, luštěniny (čočku, fazole, cizrnu), obiloviny (špalda, dvouzrnka, quinoa, pohanka, jáhly), sušené houby a koření. Výtečné jsou husté polévky tipu minestrone, krémové luštěninové a zeleninové polévky a zeleninové vývary s domácími nudlemi či noky. Polévky zahušťujte rozmixovanou zeleninou, luštěninou či obilninou. Já mám ráda do polévek rychlé jednoduché špaldové nočky. Smíchejte v hrnku špaldovou či pohankovou krupici s vejcem, osolte, přidejte trochu mořských řas a sušených bylin (libeček, petržel, nať z celeru atd…), česnek a nastrouhejte sýr. Vše promíchejte do husté konzistence a lžičkou odkrajujte malé nočky a dávejte rovnou do vroucí polévky. Jsou uvařené za pár minut a výborně chutnají.

Pečené a smažené

Pečení a smažení si vychutnávám právě v zimě. Pečená kořenová zelenina s olivovým olejem a rozmarýnem je na našem domácím jídelníčku snad každý týden. Aby se nepřejedla, měníme k ní přílohy, jednou je to kuskus, bulgur či těstoviny, jindy pohankové kroupy, jáhly či loupaný čirok. Variant je nespočetné množství a tento pokrm vás zaručeně prohřeje. Oblíbeným zimním jídlem jsou i karbanátky, kde základem mohou být vločky, uvařená obilovina či luštěnina, které doplňuji strouhanou zeleninou, cibulí a spoustou česneku. Výborné jsou karbanátky z trhanky, recept najdete na vedlejší stránce.

Zahřívací plodiny

Podle makrobiotiky má každá potravina svoji energii, kterou nám předává. Na zimu se hodí potraviny s energií JANG, která zahřívá.  Ze zeleniny je to kořenová zimní zelenina (řepa, mrkev, petržel, celer či tuřín), z obilovin je to především pohanka a jáhly, z luštěnin pak fazolky adzuki. Každý pokrm doplňte o kysanou zeleninu pickles, je plná vitamínu C a blahodárných enzymů.

Vegetariánské trhankovo – zeleninové karbanátky

Náročnost receptu: středně obtížný

Čas přípravy: cca 70 min.

Množství: 4 porce

Ingredience

  • 250 g české trhanky z červené pšenice
  • olej slunečnicový na pečení a smažení
  • kmín
  • pepř černý mletý
  • sůl
  • 1 ks vejce
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku

Postup:

  1. Trhanku propláchněte a vařte v osolené vodě asi 30 minut. 
  2. Nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na oleji, přidejte nakrouhané zelí, mrkev, osolte, opepřete a dochuťte kmínem. Poduste do částečného změknutí, 10-15 min.
  3. Uvařenou trhanku slijte, smíchejte se směsí zeleniny a do vychladlé směsi přidejte vejce. Tvořte malé karbanátky, které smažte po obou stranách do zlatova.
  4. Podávejte s bramborovou kaší, bramborem či zeleninovým salátem.

 Pohanková kaše nevařená

Typ receptu: bezlaktózový, bezlepkový, veganský

Náročnost receptu: snadný

Čas přípravy: cca 10 min.

Množství: 4 porce
Ingredience:

  • 300 g pohankových krup BIO PROBIO
  • 10 lžic javorového sirupu
  • 200 ml rýžového mandlového nápoje
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli

Postup:

  1. Pohanku zalijte čtyřmi hrnky vody a nechte namočenou nejlépe přes noc (nejméně však 4 hodiny). Poté ji v cedníku dobře propláchněte studenou vodou.
  2. Smíchejte všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši.
  3. Podle chuti podávejte kaši se sezónním ovocem nebo posypanou ořechy či semínky.

Hrášková polévka s praženou pohankou

Typ receptu: bezlaktózový, bezlepkový, veganský

Náročnost receptu: snadný

Čas přípravy: cca 45 min.

Množství: 4 porce

Ingredience:

  • 500 g loupaného půleného žlutého hrachu Probio
  • 1 lžíce rostlinného oleje s omega-3
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce pohanky loupané kroupy
  • uzený tempeh

Postup:

  1. Hrách zalijeme 1,5 litrem vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
  2. Rozehřejeme olej, přidáme cibuli, pórek, česnek, mrkev, majoránku či tymián a za stálého míchání opékáme asi 5 minut, tak, aby cibule změkla.
  3. Hrách scedíme, přisypeme jej k zelenině, přidáme vývar a 500 ml vody.  Vaříme 20 minut.
  4. Vychladlé rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme posypané opraženou pohankou, semínky, lístky tymiánu a osmaženou cibulkou.
Fotogalerie