Fenomén femme fatale vás může dostat na lopatky a těžko se vám bude zvedat, pánové!




Když se řekne femme fatale, jakou ženu si představíte? Jaká historická či filmová ikona se vám vybaví, nebo je to pro vás jen kulturní konstrukt? Nebude příliš spekulovat a ta tu první budeme považovat biblickou Evu, která se pro jablko nechala vyhnat z ráje a změnila od základu život sobě i Adamovi.

Femme fatale v překladu z francouzštiny znamená „osudová žena“. Nejčastěji je popisována jako velmi přitažlivá, inteligentní, smyslná a svůdná, schopná svým vnitřním kouzlem a s lehkostí učarovat mužům, které si bez větší námahy dokáže podmanit, přitom není nikdy jisté, zda vůbec touží po lásce. Nebývá zamilovaná, ale po svých „objektech“ touží, spíše však proto, aby je ovládala, je zkrátka nevypočitatelná. Někteří muži popisují, že jim dala, po čem toužili, omračující tok vášní ale vzápětí uťala a začala se jim vzdalovat, a to je přivádělo k šílenství. Jen těžko se dá pochopit, že po vášnivém zážitku následuje ledová sprcha, femme fatale po lásce prostě vždy netouží.

Fenomén femme fatale je nástroj, kterým ženy dnes i v historii poráží i statné bijce. Kleopatře leželi u nohou nejmocnější muži světa. Taková Salome byla nebezpečnou svůdnici, která svým erotickým tancem (tanec sedmi závojů) ovládla Heroda natolik, že ji podle Nového zákona splnil neuvěřitelné přání. Vyžádala si totiž hlavu Jana Křtitele, kterou také dostala... Šarm a sexuální přitažlivost měnily dějiny a měnit budou i díky lžím, úskokům či manipulacím, takže pánové pozor, úchvatná, dechberoucí kráska vás může díky svým zbraním snadno dostat na lopatky, na kterých můžete ležet pěkně dlouho! Povedlo se to například Almě Mahlerové, rakouské autorce memoárů, která patřila v první polovině 20. století mezi nejznámější „múzy“ umělců. Naprosto pobláznila hudebního skladatele Gustava Mahlera, malíře Oskara Kokoschku či spisovatele Franze Werfela. A co teprve hvězdy stříbrného plátna, jakými byly Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor. Kolik mužů pobláznily tyto dvě úchvatné, a přesto často v lásce a vztazích neuspokojené krásky???