ANNOVINO – vinařství Lednice dává příležitost mladým enologům




ANNOVINO – Vinařství Lednice představuje svou exkluzivní řadu vín Mladý enolog. Jak už název napovídá, jejím autorem je Jan Koubek, absolvent Mendelovy univerzity v Brně a hlavní technolog vinařství ANNOVINO. Jan je plně zodpovědný za zapracování hroznů a přípravu vína.

„Vážení přátelé, ochutnejte vína připravená pro Vás z nového ročníku. Vína s mým rukopisem jsou svěží, ovocitá, odrůdově typická a příjemně minerální. Na zdraví!“
Ing. Jan Koubek, enolog vinařství ANNOVINO Lednice

Absolvent Mendelovy univerzity v Brně, oboru vinařství, v současné době vedoucí technolog v ANNOVINO LEDNICE, se kterým spolupracuje již 7 let. Díky důvěře majitelů tohoto vinařství a jejich dlouhodobé úspěšné spolupráci mohla vzniknout Koubkova vlastní řada vín nazvaná „Mladý genolog Jan Koubek“. Tato vína jsou přesným odrazem jeho stylu - charizmatická, svěží, odrůdově typická, ovocitá a
s příjemnou mineralitou. Mimo to Jan Koubek vlastní také „mikrobutikové vinařství". Své zkušenosti často sbírá na zahraničních stážích.

Řada Mladý enolog zahrnuje jak moravská zemská vína, přívlastková vína i moderní interspecifické PIWI odrůdy. Jde o označení skupiny odrůd révy vinné odolných proti houbovým chorobám. Odrůdy jsou vhodné pro výrobu bio vína, patří sem odrůdy jako Hibernal, Cerason, Malverina, Merlan, Rubinet, Laurot, Solaris, Erilon apod.

Pojem „enolog“ znamená odborník na víno, enologie je věda pojednávající o víně a vinařství. Termín pochází z řeckých slov „oinos“ (víno) a „logos“ (věda). V České republice se enologie vyučuje na Mendelově univerzitě v oboru vinařství.

Letošní sklizeň v ANNOVINO

Letošní sklizeň a zpracování hroznů jsou na svém vrcholu! Podívejte se na to, jak se hrozny z vinohradů dostávají k nám do vinařství v Lednici, kde se z nich stane za pomoci umu našeho hlavního technologa Honzy Koubka a jeho kolegů výtečné víno.

Hrozny získáváme jak z našich vlastních vinohradů, tak například i z vinohradů Mendelovy univerzity a od dalších místních vinohradníků. Hrozny sbíráme jak ručně, tak i s pomocí kombajnu, který bobule z keřů vinné révy šetrně sklidí (doslova „vysaje“). Rychlé a kvalitní zpracování hroznů pomocí jednoho ze tří pneumatických lisů je pro kvalitu vína velmi důležité. V tuto dobu je Honza Koubek ve výrobě téměř nonstop a vinný mošt měnící se v burčák a mladé víno kontroluje a přechutnává i 6x denně.

První letošní víno přitom můžete ochutnat již nyní! Annovino právě dodalo na pulty svých specializovaných prodejen a svým odběratelům Mladé - polosuché a velmi šťavnaté cuvée Müller Thurgau - Chardonnay. Dobrou chuť a na zdraví!

Zde se můžete podívat, jak probíhá letošní sklizeň a zpracování hroznů: https://www.facebook.com/annovino.lednice/videos/375548363811341

Exkluzivní řada vín ANNOVINO Mladý enolog
MEJK Müller Thurgau 2019 pozdní sběr polosladké 0,75l

Víno s jemnou zelenožlutou barvou. Ve vůni najdeme broskve, angrešt a celý buket je příjemně podpořen typickými muškátovými tóny. V chuti je víno příjemně sladěné, ovocné a hravé. Víno doporučujeme podávat při začátku stolování k předkrmům či rybám připraveným na grilu.

Doporučená teplota konzumace: 10 – 12 °C
Doporučená doba archivace 2-3 roky
Doporučená cena: 159 Kč

Fotogalerie