Láhev Hennessy X.O. exkluzivně navrhl k příležitosti 150. výročí architekt Frank Gehry




Značka prémiového koňaku Hennessy slavnostně představuje karafu limitované edice, kterou na počest 150. výročí Hennessy X.O. navrhl světoznámý architekt Frank Gehry. Jeho jedinečný sochařský styl se odráží na interpretaci nadčasové láhve koňaku Hennessy X.O., ve které se snoubí kombinace zlata a skla, odrážející bohaté dědictví Maison Hennessy. Konečný design, na kterém je patrná Gehryho netradiční estetika i odvážná citlivost značky Hennessy, symbolizuje novou éru Extra Old (X.O.) koňaku. 

Objevit Hennessy X.O znamená objevit nečekaný zážitek pro všechny smysly. Důkazem je vydání limitované edice 150 exkluzivně očíslovaných karaf s podpisem Franka Gehryho. Uvedeno bylo také rozšířené vydání limitované edice lahví Hennessy X.O, které také navrhl Frank Gehry na počest výročí 150 let tohoto koňaku. Rozšířená limitovaná edice bude uvedena na trhy po celém světě včetně České republiky, kde bude k dostání ve specializovaných prodejnách, e-shopech a od 1. listopadu také v Hennessy pop-up obchodě v OC Chodov.

150 let po svém vzniku, v období sklizně 2020, se Hennessy X.O rozhodl oslavit dílo architekta Franka Gehryho v rámci oslav výročí World Odyssey. Během tohoto období celosvětových změn a důležité lidské sounáležitosti, sdílejí Hennessy a Frank Gehry vizi o nadějné budoucnosti vyzdvihnutím univerzálních hodnot Maison Hennessy jako jsou radost, optimismus a vytrvalost. Frank Gehry ke spolupráci řekl: „Je mi ctí být součástí oslav tohoto milníku pro Hennessy X.O. I když jsem byl nadšený, bylo to pro mě také znepokojující, protože láhev koňaku je již sama sobě umělecké dílo, které můžete cítit, ochutnat a prožít. Nepotřebuje přikrášlení, protože tam již vše je. Snažili jsme se tedy spíše ukázat, jak se můžeme kreativně vyjádřit, a přitom mluvit stejnou řečí. Lidé, kteří tento produkt vyrábějí, mají tak silnou historii a silné emocionální pouto, které rezonuje.  Proto je nesmírně zajímavé stát se toho součástí a spojit se.“

Důkaz mistrovského řemeslného umění

Neskutečné návrhy Franka Gehryho, mezi které se řadí The Guggenheim Bilbao, Walt Disney Concert Hall v Los Angeles a The Fondation Louis Vuitton v Paříži, nikdy nepřestávají narážet na téma pohybu, ohýbá se země, stěny se naklánějí, linie vzdorují gravitaci. To, co je v našich představách nemožné, je realizováno čistě a s vizuální ladností. Frank Gehry vytvořil mistrovské dílo Hennessy X.O se stejnou filosofií, vášní a zvědavostí, jak to dělá při navrhování svých architektonických děl. Stejně jako vždy respektuje okolní prostředí své práce. Frank Gehry zkoumal bohaté zvyky, složení a umění destilace legendárního koňaku Hennessy X.O, podobně jako zohlednil dědictví savoir faire domu Maison Hennessy.

Frank Gehry čerpal inspiraci z bohaté směsi Hennessy X.O, nepostradatelné půdy, klikatících se vinic a třpytící se vody řeky Charente, která protéká Maison Hennessy, a vytvořil skutečné senzorické mistrovské dílo. Ikonická láhev Hennessy X.O je zahalena do zvlněného rukávu z 24 karátového zlata ponořeného do bronzu, evokující zářivý pohyb vody odrážející sluneční paprsky. Dekantér zdobí prvek z rozbitého skla, který umocňuje zřejmou inspiraci vodou a světlem. "Chtěl jsem to přivést k životu, a tak jsem vzal inspiraci z jeho rodiště a použil tento zmačkaný efekt materiálu, který mu dává pocit pohybu. Materiály, které jsem si vybral, zachycují světlo a vytvářejí krásné dílo samo o sobě, ale pak si uvědomíte, že je to navíc láhev Hennessy X.O," dodává Gehry. Myšlenka a náročný design byli následně zrealizovány spolu s řemeslníky, kteří vytvořili druhou kůži Hennessy X.O. Stejně jako master blenders předávají své odborné znalosti, řemeslníci udržují umělecký aspekt a tajemství svého řemesla. Každá fáze při realizování Gehryho myšlenky vyžadovala péči, pozornost, vysoký standard a trpělivost.

Jedinečný a nepředvídatelný dotek
Pro ještě intenzivnější zážitek vytvořil Frank Gehry na karafu prosvětlené a jednoduché balení z mosazi a zlata. To symbolizuje rituál sklepního mistra Hennessy extrahování extra starého koňaku. Další překvapení nás čeká při povšimnutí, že je vše zabaleno v ochranném pouzdře, jenž je samo o sobě designovým objektem, který zdobí podpis Franka Gehryho. Pouzdro je vyrobeno z komprimované lepenky na počest kolekce nábytku z vlnité lepenky, kterou Frank Gehry navrhl v 70. letech.

Fotogalerie