Čirok je skvělá superpotravina!




Čirok je pšenice celiaků, lidí s intolerancemi a alergiků. Je jedinečnou plodinou pro zpestření. Hodí se do rizota, příloh, polévek i salátů. Čirokové bílkoviny si zamilují vegetariáni, vegani i makrobiotici. Říká se, že funguje jako skvělý antioxidant a chrání naše buňky proti stárnutí.

Čirok jako zdroj bílkovin i vlákniny

Čirok je nejen dobrým zdrojem bílkovin (11 %), ale také vlákniny (25 %). Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především vitamín B6 (mimo jiné potřeba pro tvorbu DAO), vitamín B1 (nervový systém, proti únavě), vitamín B2 (kůže, oči) či niacin (metabolismus, hladina cholesterolu, únava). O některých obilninách dnes již víme, že přispívají k zánětlivým procesům v těle.

Čirok jako antioxidant

Čirok je bohatým zdrojem různých přírodních chemických sloučenin jako jsou taniny, fenolové slučeniny, anthokyaniny, fytosteroly atd. Ano, vybavujete si dobře, tyto „téměř sprosté“ názvy nesou látky, které dokáží v našem těle působit mimo jiné jako antioxidanty. Co je velmi zajímavé, tak tepelná úprava nejenže nesnižuje antioxidační kapacitu tohoto zrna či mouky, ale dokonce ji může zvyšovat. Takže se nemusíte bát toho, že by při pečení všechny tyto antioxidanty někam utekly.

Proti zánětu

Možná už vás také napadlo, že kde jsou antioxidanty, tam bude menší oxidační stres a potenciálně nižší zánět. A máte pravdu. Čirok se řadí mezi protizánětlivé potraviny. Vysoký obsah polyfenolů se ukázal být zajímavý také z hlediska imunostimulace. Tato imunomodulace vede k protizánětlivým účinkům a autoři spekulují o využití při terapii chronického zánětlivého onemocnění.

Proti rakovině

Polyfenoly v čiroku dostaly ve výzkumu ještě další místo – testování protirakovinných účinků. Především 3-deoxyanthokyanidiny (jako je luteolinidin a apigenidin) vykazují velký potenciál. Čirok je schopný zastavovat růst rakoviny tlustého střeva (testováno i na jiných typech rakoviny tlustého střeva), rakoviny prsu či proti melanomu. Zatímco v jedné z čínských studií byla nalezena pozitivní korelace mezi úmrtím na rakovinu jícnu a konzumací kukuřice a pšenice, u pacientů s vyšší konzumací čiroku a jáhel naopak riziko klesalo….

Bezlepkový bio mlýn

Bezlepkový bio mlýn ve Starém Městě a celý náš bezlepkový projekt, který zahrnuje balírny i sklady, je nejen českou ale dokonce evropskou raritou. Spojení kvality bio a bezlepku je unikátní kombinace, díky níž vám zaručujeme jistotu a transparentnost. Projekt jsme spustili v roce 2014 a od té doby každým rokem přinášíme další bezlepkové novinky.

Čiroková mouka

Českou čirokovou celozrnnou mouku meleme z našeho českého čiroku, který si sami pěstujeme na ekologické farmě ve Velkých Hostěrádkách. Tato mouka je hodně tmavá a má hrubší strukturu. Přidejte si ji jako doplněk k jiným bezlepkovým moukám při pečení placek, sušenek či buchtových těst.

Čirokovou mouku bílou meleme z loupaného čiroku. Je proto velmi jemná a hladká. Chutnat vám bude nejlépe v podobě buchet, muffinů, palačinek, lívanců, placek či sušenek.

Bílkoviny čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny. A navíc prý působí čirok protizánětlivě a jako antioxidant, který chrání naše buňky proti stárnutí.

Fotogalerie