Sopranistka Lenka Graf si splnila sen




Sopranistka Lenka Graf střídavě žije na Floridě a v Čechách. Navykla však tyto dva světy nesrovnávat, protože fungují odlišně. Svůj sen vydat CD si však nechala pro svoji domovinu. Nebojí se hudebních fúzí, a tak spojila dva velké hudební obory. U nás podobné projekty nejsou příliš obvyklé, ale v zahraničí se těší velké oblibě a publikem je vždy očekáván a vřele přijímán. Vydáním svého prvního CD si splnila velký sen, které pojmenovala LÁSKA VĚČNÁ. A proč? Na to odpověděla: „Moje dvě děti, manžel Aleš a hudba, to je pro mě, proto jsem takto pojmenovala své album a i jednu z písní alba,“ vyznala se Lenka Graf.

 „Je to cross mezi operou a popem. Je to nejtěžší obor. Spojit to a nenaštvat fajnšmekry z obou táborů, to je umění. Není mnoho umělců, kteří se tomu na světě věnují, u nás je jen pár lidí, co se o to pokoušejí.  Lenka to zvládla skvěle a myslím, že tím osloví mnoho posluchačů.“ podělil se o dojmy Martin Hrdinka. „Crossover se mi líbí, je to v podstatě křížení dvou žánrů, v tomto případě popu a klasické hudby. Vždy jsem zpívala spíš klasiku, operní árie, ale tyto skladby mě oslovily a zdají se mi i přijatelnější pro posluchače. Všechny texty jsou české, texty ke skladbám psali pan Radim Vaněk a pan Eduard Krečmar,“ prozradila Lenka Graf.

Hudba Lenku provází již od mala, hrála od 6 let na klavír, zpívala v řadě sborů, studovala klasický zpěv, vystudovala hudbu a bohemistiku na PF UJEP, ale také metodiku klavírní hry na Metodickém centru HAMU. Stejně intenzivně studuje hudbu a zpěv i v USA. Navštěvuje State College of Florida v programu CCD a soukromé hodiny zpěvu. Zpívala v profesionálním sboru Gloria Musicae a vyhrála 1. místo v celonárodní soutěži NATS na Floridě, postoupila do širšího kola v Alabamě.

Za kmotra si Lenka Graf vybrala houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. „S Jarouškem se známe z Prague Business Clubu. Je to mimořádná osobnost a zároveň je i velmi milý, vystoupil na některých z adventních koncertů, které jsem pořádala, a proto mě napadlo ho oslovit. Vážím si toho, že souhlasil.“ dodala sopranistka.

A slovy chvály nešetřil ani sám kmotr: „Lenka hudbu dělá sice jako své hobby, ale na profesionální úrovni. Stále na sobě pracuje a zpívá moc pěkně klasický repertoár i multižánrové věci. S ní a jejím manželem Alešem jsme několik let přátelé. To byl důvod, proč jsem kmotrovství s radostí přijal.“ prozradil Jaroslav Svěcený.

Není bez zajímavosti, že na CD se podílelo dalších 7 zpěváků, mj. Šárka Marková a Kateřina Nováková a jsou na něm i dva duety a například skladby z repertoáru Freddieho Mercuryho nebo Bee Gees. O texty se postarali Eduard Krečmar a Radim Vaněk, její zpěv hudebně doprovázel výběr skvělých muzikantů.

Lenka se ale nevěnuje jen hudbě. Je zakladatelkou Nadačního fondu Energie pomáhá,  spolupracuje s Ústeckou komunitní nadací, organizuje především Adventní koncerty, hlavně s cílem pomoci potřebným. Zpívala na koncertech v ústeckém divadle například se Štefanem Margitou, Evou Urbanovou nebo Danielem Hůlkou.

Foto: archív Lenky Graf

Fotogalerie