Justiční vraždu Milady Horákové připomenou velkoplošné vizuály na významných pražských budovách




V sobotu 27. června uplyne 70 let od vykonaného trestu smrti Milady Horákové. K uctění její památky vznikla občanská iniciativa Milada 70. Na budovách se objeví černé prapory a vizuály „Zavražděna komunisty“ s fotografií Milady Horákové při soudním procesu. Do projektu se zapojí i městská společnost Trade Centre Praha, která spravuje nemovitosti v majetku metropole.

„Cítím jako povinnost, aby se město zapojilo do vzpomínkové akce 70 let od justiční vraždy doktorky Horákové. Je to symbol zvůle komunistického režimu, absolutní zneužití justičního systému k odstranění nepohodlných kritiků. Musíme si připomínat i takto tragické události, abychom měli v paměti, co náš národ potkalo, a abychom nebyli odsouzeni naši minulost opakovat!“ vysvětluje pražský radní pro majetek Jan Chabr.

„Vybrali jsme objekty, které se podle nás k důstojné připomínce hodí. Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem přispět k udržování této tragické události v paměti lidí,“ zdůrazňuje předseda představenstva Trade Centre Praha a.s. Filip Veselý.

Do vzpomínkové akce se podle organizátorů může zapojit úplně každý. Stačí vyvěsit 16 a 27. června černý prapor z okna či plakát „Zavražděna komunisty“. V pátek 26. června se k iniciativě připojí i pražský městský rozhlas, který bude několikrát denně vysílat audio koláž z autentických nahrávek s Miladou Horákovou při vykonstruovaném procesu.

„Miladu Horákovou poslal ve vylhaném procesu na smrt komunistický režim. Ona sama byla statečnou bojovnicí proti sociální nerovnosti či za práva žen, což jsou problémy, které v naší společnosti rezonují, bohužel, i dnes. Jelikož se objevují snahy tento temný moment naší společné minulosti relativizovat či dokonce zpochybňovat, považujeme za nezbytné moderní historii dlouhodobě a systematicky připomínat a edukovat o ní další a další generace. Jedině tak se z historického vývoje může naše společnost poučit,“ říká jeden z organizátorů iniciativy Milada 70 Lukáš Černý.

Městský rozhlas odvysílá audio reportáže v pátek v 10:35, 12:35 a 14:35. Jejich začátek vždy ohlásí zvuk sirén.

Fotogalerie